пʼятниця, 23 серпня 2013 06:15

"Мати рівноправні взаємини з Росією — означає гризтися з нею"

Десятки українських виробників заявляють про перепони Росії щодо ввезення продукції на її територію. Лише у корпорації "Рошен" збитків на 1 млрд грн, підрахували вітчизняні кондитери. До кінця року втрати всіх українських підприємств можуть становити кілька десятків мільярдів гривень. Однак це не зупинить євроінтеграційних планів Києва, вважає 73-річний Леонід Тупчієнко, професор кафедри політології Національного авіаційного університету.

— Росія реалізовує довготерміновий план щодо України, — каже Леонід Тупчієнко. — Хоче повернути її у свою орбіту, до своєї оновленої імперії. Україна — необхідний компонент у євразійській ідеї "единого народа". Бо ближчих, "рідніших" і потужніших партнерів Росія не має.

По-друге, по деяких напрямках — наприклад, літакобудування або авіакосмічна галузь — Україна потроху виходить на рівноправні економічні відносини. Росії це не подобається, тож намагається цей паритет знищувати.

По-третє, Москва чудово знає, що Євросоюз дуже суперечливо ставиться до її відносин із Києвом. Ідеологічно, політично, культурно підтримує Україну, а економічно й геополітично хоче дружити з Росією. Для європейців, надто західних, Росія важлива і як опонент США. ЄС прагне балансувати між ними. Через те не може дозволити собі сваритися з Москвою.

Яка позиція США щодо України?

— Сполучені Штати повертаються до думки, що на Росію варто впливати не прямо, а через сусідні країни. Маючи такого опонента як Путін, з Москвою дуже важко стикатись у лоба й домовлятися. Використовувати можливості України, Грузії, Балтії дешевше, вигідніше та ефективніше. І це новий шанс для нас — скористатися допомогою Америки.

Наскільки серйозний вплив мають американці в ЄС, щоб допомогти Україні?

— Він стабільно сильний, але не варто розраховувати лише на США. Україні потрібно самій шукати союзників, насамперед на сході Європи — поляків, литовців, угорців, румунів, чехів. Оточити себе друзями та партнерами. Зрозуміло, західні країни сприятимуть нашій асоціації. І найімовірніше, що її підпишуть. А далі вже на нас чекає десятиліття адаптації до стандартів ЄС.

Євросоюз засудив Росію за торговельну війну. Чому за нас заступилися?

— Це не варто переоцінювати. Те, що відбувається, за європейськими мірками називається "торгова або митна війна". І вони просто на чорне кажуть "чорне", а не підтримують Україну чи заступаються за неї. Позитив у тому, що Москва учить нас або мати рівноправні взаємини, або лягати під неї. А мати рівноправні взаємини — означає гризтися з Росією. Сподіватися на те, що ЄС боротиметься за нас, дуже наївно.

Що Москва ще може зробити, щоб Україна не підписала асоціацію з ЄС?

— Зробити може багато, але всі ці спроби будуть приречені. Українці страшенно не люблять, коли їм ставлять ультиматуми. Москва цього не враховує. І далі тиснутимуть через економіку — закриватимуть свій ринок. Але в бізнесі довго пресингувати важко — через нашу спільну корумпованість. Бізнесмени швидко все владнають, домовляться один з одним, занесуть кому треба — й усе повернеться на круги своя. Але буде велика інформаційна війна. Активізується російська церква. Лякатимуть європейськими стандартами. Мовляв, відтепер не можна буде нічого продавати, позакривають ринки, продукти гнитимуть, люди біднішатимуть. І, звісно, політична складова. Віктор Медведчук започаткував формування вимог до лідера, який замінить Януковича. Москва шукає фігуру, яка підійшла б їм. Щоб такий політик виступив проти Януковича 2015 року. Хто це буде, невідомо. Але до цього готуються.

Який сенс змінювати лідера, якщо асоціацію з ЄС підпишуть?

— Обіцяти — не значить одружитися. Після підписання рік-два триватимуть ратифікації парламентами країн ЄС. Із кожною з 28 треба буде узгоджувати позицію. А ми не вміємо працювати індивідуально. І Росія на це розраховує.

У чому інтерес Януковича?

— Він став обтесанішим. Але влада йому досі потрібна як засіб для збагачення. Європейський Союз для нього — затишна гавань для капіталу. Якщо можна зберегти там свою власність недоторканною та ще і з цілою країною, то він усе намагатиметься зробити, щоб привести туди Україну. В цьому його мета і мета українців збігаються.

Зараз ви читаєте новину «"Мати рівноправні взаємини з Росією — означає гризтися з нею"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути