вівторок, 18 жовтня 2022 14:50
Ірина Мамрига
Ірина Мамрига
Журналістка

Не пробачу

– Не повіриш, де зустрів велику війну. У центрі Москви. Ти ж пам'ятаєш, що сестра п'ять років тому вийшла заміж за москаля? Вибір її мені не сподобався, але що поробиш. Минулої осені домовилися: я зроблю крутий ремонт у їхній квартирі, а вона перепише на мене свою частину батьківської хати в нашому містечку, – розповідає знайомий Олег на початку березня. Він – будівельник. Часто повторював: поганий мир краще, ніж хороша війна.

– 24 лютого від ненависті й люті до кацапів мало не здурів, – продовжує Олег. – Той ремонт покинув. Хай зять хоч раз у житті кілька шурупів закрутить. А потім сів і думаю: чи не залишитися в них іще на кілька днів? Російські війська нищать Україну, то нехай і самі москвичі відчують, що це таке – прокидатися від вибухів. Усе спланував. Уночі хотів позливати бензин із машин, що стоять у дворі, зайти в якусь багатоповерхівку, вилити його на сходи з найвищого поверху й підпалити. Але, дякувати Богу, вчасно схаменувся. Це ж усе-таки мирні люди. Нащо мені брати гріх на душу?

Наступного разу зустріла Олега в серпні. Помітила, що його скроні побіліли.

– Посивів за один день, – перехоплює мій погляд. – 14 липня повіз доньку на планове УЗД серця у Вінницю. О 10:00 вийшли з "Нейромеду", а за 40 хвилин туди прилетіло. Досі перед очима обличчя нашого лікаря Павла Ковальчука. До останнього вірив, що він житиме. Хіба може не стати такої світлої людини? А вчора прочитав, що він помер у лікарні у Кракові. Тепер не можу собі пробачити, що був у Москві й нікого з цих виродків не придушив власними руками.

Днями натрапила на фото Олега у фейсбуку. Він у військовій формі, усміхається. Біля знімка підпис: "Одне з найважливіших рішень у моєму житті. Не пробачу собі, якщо залишуся осторонь".

Зараз ви читаєте новину «Не пробачу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути