вівторок, 29 листопада 2022 13:10
Ірина Мамрига
Ірина Мамрига
Журналістка

Діти війни

Моєму діду Миколі – 85. Він – дитина війни. Коли наше місто було під окупацією німців, йому було 5 років. Розповідав, що навіть малим хотів воювати проти загарбників. Якось підкрався до німецького солдата ззаду й вихопив пістолет із кобури.

– Мене впіймали й так висікли, що місяць не міг підвестися, – каже. – Я вижив на зло ворогам і виріс крепким, як обценьки.

Скільки пам'ятаю, дід завжди у праці й завжди бореться за життя. У похилому віці переніс три операції на серці, вилікувався від онкології.

А недавно в діда Миколи народився четвертий правнук. Сестра дізналася про вагітність перед великою війною. Хотіла поділитися радісною звісткою з чоловіком у країні біля моря, куди вони збиралися на відпочинок. Та за кілька днів яскраві речі у валізі змінилися на теплі й темні, й та стала називатися тривожною. У липні у квартирі сестри у Вінниці від вибухової хвилі вилетіли вікна. Від стресу вона деякий час не могла підвестися з ліжка. А в день пологів у жовтні раз у раз лунала повітряна тривога. Тепер дід Микола каже, що всі його правнуки, особливо наймолодший, виростуть крепкими, як обценьки.

У класі мого сина з'явився новенький Сашко. Із Бахмута. На онлайн-уроках завжди мовчить. А після заняття єдиний каже: "Дякую за навчання". Коли починається повітряна тривога й учителі просять дітей пройти в безпечні місця, лише Сашко пише у вайбер-групу: "Дякую за турботу". Думаю, він теж "крепкий, як обценьки".

Зараз ви читаєте новину «Діти війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути