Ексклюзиви
вівторок, 03 червня 2008 07:11

Жовківські випускники їдуть вчитися до Львова

Автор: фото: Денис МАНДЗЮК
  Учениці 11-В класу Жовківської середньої школи №1 на святковій лінійці з нагоди закінчення навчального року
Учениці 11-В класу Жовківської середньої школи №1 на святковій лінійці з нагоди закінчення навчального року

Для понад 25 тис. учнів Львівщини 31 травня пролунав останній дзвоник. У школі N1 містечка Жовкви урочистості розпочинаються о 9.30.

— Раніше було важче, бо з останнім дзвоником тільки починалися клопоти — випускні, вступні іспити, — говорить класний керівник 11-А, викладач математики Оксана Запорожець, 41 рік. — Тепер є незалежне тестування, діти вже в основному визначилися, де продовжать навчання. Залишилося здати випускні екзамени — і можна відпочивати.

Оксана Михайлівна зауважує, що сьогодні робітничі професії менш популярні.

— Ідуть на медиків, юристів, економістів. Хочуть вивчитися і на перукарів. Але всі прагнуть здобути вищу освіту. Хоча потім все одно багато хто йде працювати на будівництво, — зізнається.

Школа має дві частини — стару, понад столітню, і нову, добудовану у радянські часи. Учні вишиковуються на подвір"ї. Біля стіни ставлять принесену з фойє ікону, що кілька років тому подарувала колишня випускниця Варвара Цимбала. Церемонія триває півтори години. Наприкінці випускники проходять під вишитими рушниками у приміщення школи.

Разом із 79-річною Ольгою Глущенко піднімаємося на третій поверх до 11-А. Ольга Павлівна 34 роки — із 1964 до 1988 — викладала українську мову та літературу.

— Теперішній міністр культури Василь Вовкун був моїм учнем, — згадує жінка. — Він закінчив дев"ятирічку у рідному Мацошині, а тоді навчався у нас. Скромний такий, підтягнутий, сорочка біленька. Ще серед наших випускників — поети Іван Гущак і Володимир Грень.

Каже, 30 років тому більшість жовківських випускників продовжували навчання у Львові.

— Багато вчилися на інженерів. У педагогічний поступали. А ще на математиків у політехнічний інститут, на художників.

Із 75 цьогорічних випускників школи N1 лише одна претендентка на золоту медаль — учениця 11-А класу Оксана Яковчук, 17 років. Сім років тому медалістів було 15.

— Буду вчитися у Львівському медуніверситеті імені Данила Галицького, — розповідає дівчина. — Із мого класу ще двоє дівчат хочуть стати медиками. Загалом половина однокласників планують здобувати вищу освіту.

52-річний Ігор Шевчук працює директором школи N1 вже десять років.

— У чверті наших учнів батьки виїхали на заробітки за кордон, — розповідає він "ГПУ". — Жовківський район не має великих підприємств, основне джерело доходу мешканців — торгівля і заробітчанство. Батьки реально оцінюють свої фінансові можливості. Тому більшість дітей їдуть вчитися до обласного центру.

Найчастіше випускники їхньої школи прагнуть стати економістами, юристами і педагогами.

— Найпопулярніші навчальні заклади — університет імені Івана Франка та "Львівська Політехніка". Щороку зо два десятки учнів проходять підготовчі курси у "Політехніці". Поступають майже усі. У нашій школі діють курси аграрного університету, що у Дублянах. Учні, які їх відвідують, ще до випускного вечора знають, чи поступили вони. Маємо кілька студентів у податковій академії в Ірпіні.

— Одинадцятикласник Остап Чаклош хоче поступати у Польщі — у Жешувський університет економіки й управління, — веде далі директор. — Ще двоє планують вчитися у Львівській філії університету культури. Наша колишня випускниця Орися Лівчанин після навчання на факультеті іноземних мов у Львові була скерована у США. Зараз працює у банку в Лондоні, відповідає за його мережу у Східній Європі. Часто буває у школі, розповідає учням, чого можна досягти, добре навчаючись.

Після урочистостей випускники продовжують святкування у кафе в центрі міста або на горі Гарай на околиці Жовкви.

Зараз ви читаєте новину «Жовківські випускники їдуть вчитися до Львова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути