пʼятниця, 21 травня 2010 11:01

Зі сміття вироблятимуть паливо

У Рівному збудують сміттєпереробний завод. З непотребу вироблятимуть альтернативне паливо.

Зведуть підприємство поблизу міського звалища у селі Бармаки Рівненського району. Сміття сортуватимуть, додаватимуть до нього вугільний пил та пресуватимуть у блоки. Їх як паливо використовуватимуть для роботи іншого заводу — "Волинь-цемент" у Здолбунові, що за 15 км від обласного центру.

У проекті беруть участь три компанії. Українська "Санком-Рівне" збирає та вивозить міські відходи. Німецька "ФФК" опікуватиметься переробкою. "Волинь-цемент" належить німцям. Інвестори готові вкласти 14 млн євро.

— Рівне стане першим містом у країні, де реалізують такий проект, — запевняє міський голова Володимир Хомко, 52 роки. — Я уже говорив про нього з міністром житлово-комунального господарства Олександром Поповим. Він дуже зацікавився.

Сміття у Рівному теж почнуть збирати по-новому — роздільно.

— Ми встановимо у місті кілька сотень нових контейнерів. Буде так, як за кордоном. В один бак кидаємо пет-пляшки, в другий — скло, у третій — побутове сміття, — каже співвласник "Санком-Рівне" Сергій Естремський. — Тобто в переробку на паливо піде все, що не можна використати повторно. Залишається привчити людей сортувати відходи.

Новий завод зможе запрацювати уже через рік-два. Німці запевнили мера, що жодних шкідливих викидів бути не може — сміття спалюватимуть за дуже високої температури.

Володимир Хомко винесе проект на громадські слухання.

— Я хочу знати думку рівнян. Заслухаємо його і на сесії міської ради. Сподіваюся, нам не доведеться підвищувати тариф на вивезення сміття.

Зараз ви читаєте новину «Зі сміття вироблятимуть паливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути