четвер, 21 жовтня 2010 18:24

Збудник грипу визначають за два дні

Автор: фото: Олена ДЗІК
  19 жовтня медсестра першої тернопільської міської поліклініки Оксана Гірняк вакцинує головного санітарного лікаря області Степана Дністряна
19 жовтня медсестра першої тернопільської міської поліклініки Оксана Гірняк вакцинує головного санітарного лікаря області Степана Дністряна

"Що я тоді пережила, тільки один Бог знає. Усі кругом говорять, що люди мруть від невідомої хвороби, а в моєї дочки 5-річної Олесі температура раптово піднялася до 39. Вона плакала, казала, що у неї все болить. То було в листопаді торік. Перша хвиля захворюваності на той час уже минула, почалася друга. Моя мама — лікар. Їй тоді вже дали шість таблеток таміфлю. Я дала одну доньці, — розповідає 35-річна Світлана Остапенко із Тернополя. — Усю ніч не спала, бо прочитала в інтернеті, що ті пігулки мають багато протипоказань, на психіку впливають. На щастя, усе обійшлося. На ранок температура спала, за п'ять днів Олеся виздоровіла. Страшенно боюся повторення тої епідемії. Сумніваюся, що влада підготувалася до неї і не буде, як торік, нагнітати паніку".

24 жовтня 2009 року на Тернопільщині оголосили епідемію грипу. Через карантин закрили всі навчальні заклади, дезінфікували транспорт. Тоді в області захворіли понад 75 тис. людей. Зафіксували 61 випадок пандемічного грипу. 26 людей померли. Серед них — двоє медпрацівників.

— Ми врахували труднощі й помилки минулорічної епідемії, — переконує начальник обласного управління охорони здоров'я Михайло Буртняк, 58 років. — У нас уже діють дві вірусологічні лабораторії, які діагностують усі типи грипу. Відкрили інфекційну лікарню. Усі районні — забезпечені сучасними реанімаційними дихальними апаратами і мають запас антибіотиків. Тільки для антибіотиків в університетську лікарню, куди звозили важких хворих, тепер виділили 1 мільйон 300 тисяч гривень.

У вірусологічній лабораторії, що діє на базі обласної санепідемстанції, восени обстежили 172 людини. Виявили чотири випадки сезонного грипу А. Діагностику тут проводять методом полімеразної ланцюгової реакції. Мазки та змиви із носа, носоглотки вивчають два дні. Лікар і лаборант пройшли навчання в Києві, як користуватися американським обладнанням.

— Одне обстеження коштує близько 320 гривень. Це державна програма, тому для людей діагностика безкоштовна, — говорить завідувачка лабораторії Людмила Дементьєва. — Хворих до нас скеровують лікарі. Якщо людина вже почала приймати противірусні препарати, наше обладнання нічого не виявить.

"Вдарить нова хвиля грипу — такий же бардак буде"


— То була не так епідемія, як паніка і вибори на носі. У попередні роки помирали набагато більше людей від пневмонії, але цього ніхто так масштабно не роздував. На щастя, цього року вибори пройдуть раніше, аніж ми перейдемо епідеміологічний поріг, — каже головний лікар Дрогобицького району на Львівщині 55-річний Валерій Паламарчук.

Торік район першим в області постраждав від вірусної пневмонії. У жовтні там померли семеро людей. Медики запевняють, що цього року запаслися необхідними препаратами, збільшили кількість ліжок у лікарнях. На 240 тис. жителів району є 2 тис. місць.

— Медустанови, які були бідні, такі й залишилися. Вдарить нова хвиля грипу — такий же бардак буде, — говорить Галина Мовчан, 45 років, із Дрогобича. — Минулого року ми жах пережили. Сестра захворіла, тиждень у лікарні пролежала. А лікарі розводили руками, не знали чим лікувати. Потім у Львів направили, сказали, вірусна пневмонія. Через два під'їзди хлопець молодий помер, а у знайомої 12-річна дочка.

Вікторія ЦИМБАЛІСТА

Найдорожча вакцина коштує 120 гривень


Цьогоріч спалахи грипу в Західній Україні очікують на початку листопада — у грудні. Це будуть збудники типу А (Перт), В (Брісбенн) та H1N1. Міністерство охорони здоров'я сертифікувало п'ять вакцин — ваксигрип, флюарікс, інфлувак, грипол-плюс і грипонела. Усі захищають від різновидів сезонного грипу. Коштують 83–120 грн. Від каліфорнійського вакцини немає.

— Каліфорнійський грип торік був пандемічним, цього року циркулюватиме як сезонний. Але Перт і Брісбенн у нас будуть уперше, тому як проявлять себе — невідомо, — пояснює львівський епідеміолог 33-річна Наталя Сімко. — Радимо пам'ятати елементарне: грип передається не тільки повітряно-крапельним шляхом, але й контактно-побутовим. Носіями інфекцій найчастіше бувають телефонні трубки, дверні ручки, кнопки в ліфті. Слід частіше мити руки і дотримуватись елементарних правил гігієни. Кашляти в одноразові хустинки, або прикривати рот ліктьовим згином.

Зараз ви читаєте новину «Збудник грипу визначають за два дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути