Ексклюзиви
четвер, 16 вересня 2010 18:09

"Закарпаття стрибнуло на дев"яту сходинку"

Автор: фото надане прес-службою Закарпатської ОДА
  Губернатор Закарпаття Олександр Ледида обіцяє створити в області багато робочих місць із високою зарплатнею
Губернатор Закарпаття Олександр Ледида обіцяє створити в області багато робочих місць із високою зарплатнею

Тижневик "Коментарі" оприлюднив рейтинг губернаторів за їх досягненнями на посаді. 52-річний Олександр Ледида, закарпатський голова облдержадміністрації, опинився на третьому місці з кінця. Ще нижчі показники мають Володимир Хоменко, керівник Чернігівщини, і Василь Горбаль, губернатор Львівщини.

— Я не буду коментувати свій рейтинг. Моя справа — працювати. Нехай люди самі оцінять рівень моєї роботи, — каже Олександр Олександрович.

У понеділок о 14.30 зустрічаємось у його кабінеті. На столі повно паперів, біля товстого блокнота — калькулятор.

Назвіть три вчинки, які вам вдалося здійснити на посаді губернатора?

— Вивезення 1300 тонн отрути "премікс", яка пролежала під відкритим небом 10 років. На це з Фонду охорони навколишнього середовища виділили 10 мільйонів гривень. Друге — в Ужгороді незабаром запрацюють три басейни: у спортзалі "Буревісник", у міській гімназії, у приватному комплексі на околиці. Упродовж двох місяців в області відкриємо 19 спортивних майданчиків. Третє — приваблення інвестицій. Невдовзі на Закарпаття прийде німецька фірма, яка спеціалізується на вітровій енергетиці. Вкладе в область 200 тисяч євро. Якщо справа розвиватиметься, інвестують в Україну ще 500 тисяч.

Політологи приписують вам непрофесійний кадровий підбір керівників.

— Думаю, вони помиляються. Кращих керівників, які працювали при старій владі, ми залишили. Хто не задовольняв нас за професійними якостями,  звільнили. За результатами соціально-економічного розвитку областей України, за останні місяці Закарпаття стрибнуло із 21-ї на 9-ту сходинку. З непрофесіоналами досягти такого показника важко.

Як повертатимете додому заробітчан?

— Створимо робочі місця з пристойною заробітною платою.

Ви обіцяли відновити на Закарпатті вільну економічну зону.

— Я піднімав це питання перед президентом у травні, коли він збирав губернаторів. У новому податковому кодексі вже враховані ці пільги. Спеціальна зона на Закарпатті працювала 10 років до 2005-го. За цей час в області відкрили десятки підприємств з іноземними інвестиціями. Це й автомобілебудівний завод "Єврокар", підприємства з виробництва джгутів "Джейбіл", "Ядзакі" та інші. Заробітна плата там набагато вища середньої в регіоні. Щоб тепер привабити інвесторів, треба відновити таку зону — дати їм наживку на гачку.

Через загрозу карстових провалів Солотвинський солерудник можуть закрити. Мужіївський золоторудник визнали банкрутом. Як можна зберегти потужні підприємства?

— Для Солотвинського солерудника із державного бюджету виділили 10 мільйонів гривень. Ще стільки ж надійде пізніше. Солекопальню будемо консервувати, але так, щоб зберегти підземну алергологічну лікарню. Щодо золотокопальні, то технології, за якими в Мужієві вимивали золото, себе не виправдали. Треба переходити на нові екологічні способи видобутку. Інвесторів попросимо представити свої проекти. Чий буде кращий, той і працюватиме.

Останніми роками між Ужгородською мерією й обласною владою були непорозуміння. Як зараз?

— Коли я став губернатором, зустрівся з мером міста Сергієм Ратушняком (тепер позапартійний. — "ГПУ").  Я не бачу причин для конфліктів.

На кого із кандидатів у крісло мера ставитиме ваша партія? Це може бути Сергій Ратушняк?

— Ні, кандидатом стане людина з Партії регіонів. Хто саме, ще не вирішили. Прислухаємося до політологів, опитуємо людей.

Вас називають учнем Віктора Балоги. 1999-го, коли він очолював область, ви були його заступником. Які у вас стосунки?

— Ніяких. Ні дружніх, ні конфліктних. У нас різне бачення розвитку України, ми є політичними опонентами (Віктор Балога очолює партію "Єдиний центр". — "ГПУ").


Родина володіє готельно-туристичним комплексом


— У серпні поїхав з родиною на відпочинок до Хорватії. Щойно прибув туди, мені передзвонили і викликали на роботу. Довелося повертатися, — розповідає Олександр Ледида.
Ледида на державній службі працює з 1998 року. Був заступником губернатора Закарпаття Віктора Балоги. З лютого 2004-го — голова обласного осередку "Регіонів". Закарпаття очолює з 18 березня 2010-го.

— Якщо на вихідних десь випадає вільна година, катаюся верхи, граю в теніс або плаваю.

Губернатор з родиною живе у двоповерховому особняку в селі Барвінок під Ужгородом. Поряд — його елітний готельно-туристичний комплекс "Золота гора". Збудував, коли працював заступником голови ОДА. Там є ресторан, кілька котеджів, невеликий іподром, міні-зоопарк, стадо баранів і овець, з яких готують шашлик.

Олександр Ледида має двох доньок-студенток.

— У нас із старшою дочкою Катериною є домовленість, як вивчиться, повертається додому. Вона вчиться в Братиславі на спеціаліста з міжнародних відносин. Її перша спеціальність — менеджер готельно-ресторанного бізнесу.  Працюватиме у сфері туризму на Закарпатті. Менша доня Олександра вчиться на двох факультетах — географічному і юридичному в Ужгороді. Дружина Тетяна очолює комплекс "Золота гора".

Зараз ви читаєте новину «"Закарпаття стрибнуло на дев"яту сходинку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути