Ексклюзиви
четвер, 23 вересня 2010 18:14

"З учителями працюють майже сто тренерів"

Автор: Фото: надане Львівським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти
  Організатор конкурсу ”Галицький проект-2010” Маргарита Носкова розмовляє з гостем конкурсу, співавтором відомого інтернет-проекту Letopisi.ru Євгеном Патаракіним. Він прибув до Львова з Нижнього Новгорода
Організатор конкурсу ”Галицький проект-2010” Маргарита Носкова розмовляє з гостем конкурсу, співавтором відомого інтернет-проекту Letopisi.ru Євгеном Патаракіним. Він прибув до Львова з Нижнього Новгорода

— Програма "Інтел. Навчання для майбутнього" реалізується в Україні з 2004 року. За цей час на Львівщині пройшли навчання майже сім тисяч вчителів", — говорить 38-річна Маргарита Носкова, обласний координатор програми "Інтел. Навчання для майбутнього", заступник голови журі конкурсу "Галицький проект-2010".

Розмовляємо про доцільність та актуальність проведення конкурсу "Галицький проект-2010".

— В області активно діє понад 72 тренінгових центрів на базі опорних загальноосвітніх навчальних закладів. Там працюють майже 100 тренерів. Основною метою тренінгів за програмою "Інтел. Навчання для майбутнього" є підготовка вчителів до використання інформаційно-комунікаційних та інтернет-технологій при викладанні навчальних предметів. В основу тренінгу покладені проектна технологія та формування навичок ХХІ століття. Навчаючись за такою програмою, вчителі не лише оволодівають знаннями й уміннями в галузі ІКТ, а й навчаються, як використовувати ці технології у навчально-виховному процесі.

Коли з"явилася гостра потреба в таких тренінгах?

— Такі навички потрібні кожному сучасному вчителю. З 2008 року тренінг увійшов до системи підвищення кваліфікації вчителів області. Наявність тренінгових центрів практично в усіх районах області та містах обласного підпорядкування дає можливість проводити навчання вчителів без відриву від основної роботи у зручний для учасників тренінгу час. Для більш ефективної реалізації програми в області у січні 2009-го створили веб-спільноту тренерів та координаторів програми на всеукраїнському вікі-сайті http://wiki.iteach.com.ua/. Понад два роки працює блог обласного координатора програми "Інтел на Львівщині" http://Intellviv.blogspot.com. На базі ЛОІППО систематично проводять семінари та майстер-класи для тренерів, районних і міських координаторів, випускників програми. Це дозволяє вчителям поглиблювати знання та навички, отримані на основному тренінгу.

Коли народився конкурс "Галицький проект"?

— 2009 року. Добровільна участь вчителів у конкурсі дала можливість відстежити використання ІКТ у навчально-виховному процесі загальноосвітніх навчальних закладів, географію поширення такого досвіду в області, виявити і популяризувати найкращий досвід, а також виявити недоліки у реалізації програми. "Галицький проект-2009" став яскравою подією та зацікавив учителів сусідніх областей. За спільною згодою обласних координаторів програми "Інтел. Навчання для майбутнього" та за підтримки дирекції програми в Україні конкурс переріс з обласного в регіональний.

Хто із спонсорів підтримує конкурс?

— Від моменту започаткування в області його підтримують кілька дуже знаних та поважних компаній Львівщини — "Елекс", "Техніка для бізнесу", "Уарнет". Саме ці фірми та компанії 2010 року надали призи для переможців та призерів конкурсу. Переможці в усіх номінаціях отримали приз від компанії "Елекс" — флеш-пам"ять обсягом 32 гігабайти. Нагороду вручив директор компанії Олексій Скрипник. Він уже не перший рік підтримує освітянські ініціативи щодо впровадження у навчально-виховному процесі новітні інформаційні технології. Також багато років співпрацюють з освітянами Львівщини компанії "Уарнет" і "Техніка для бізнесу". Так, зокрема цього року "Уарнет" надала призи за третє місце також вчителям, що отримали грамоти від журі. Гостинно приймали у затишному конференц-залі учасників заключного семінару-дискусії та церемонії нагородження переможців і призерів відома компанія "Техніка для бізнесу". Призери конкурсу, які посіли друге місце, отримали призи від компанії "Інтел" — цифрові фоторамки.

Саме завдяки таким меценатам "Галицький проект" набув не лише характеру обміну досвідом між вчителями, а й є дієвим способом заохочення вчителів до використання новітніх інформаційних технологій на уроках.

У чому особливість цьогорічного нагородження переможців?

— Традиційно для конкурсу "Галицький проект" є проведення семінару-дискусії, що передує церемонії нагородження. Його мета — розкрити особливості заходу зсередини. Виступи членів журі спрямовані на розкриття особливостей оцінювання, переваг та недоліків у конкурсних роботах. Обов"язковим є обговорення учасниками в групах можливостей удосконалення умов проведення конкурсу наступного року та анкетування. Цього року на церемонію закриття запросили гостя з Нижнього Новгорода, співавтора відомого інтернет-проекту Letopisi.ru — Євгена Патаракіна, який розповів про особливості використання вікі-середовища у навчальному процесі.

Де можна детальніше дізнатися про захід?

— Про перебіг конкурсу, його організаторів, журі, учасників та конкурсні проекти можна дізнатися більше на сайті "Галицький проект" за адресою

http://galproject.iteach.com.ua.

Зараз ви читаєте новину «"З учителями працюють майже сто тренерів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути