понеділок, 20 лютого 2012 05:15

З палаючого приміщення треба тікати поповзом

"Найчастіше пожежі стаються вночі. Люди не помічають, коли стається замикання електрики, займання. Починає щось тліти. Від чаду люди помирають уві сні. Приміщення горить", — розповідає майор Павло Василенко, 32 роки, з обласного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій.

Які основні причини пожеж узимку?

— Через холод люди вмикають пічки, електрообігрівачі. А мало хто цікавиться, коли в його будинку востаннє перевіряли електромережу. Стара не витримує навантаження.

Люди більше п'ють спиртного. Гріються і засиджуються в компаніях, бо вечори довгі. П'яний швидше засинає, неуважний.

Немає уваги соціальних служб до пенсіонерів, неповносправних, безробітних. Ніхто не цікавиться, чим вони обігріваються. Рятувальники робили рейд селами. Ішли з хати в хату, дивилися, чи нема проблем із димоходами, міняли запобіжники. В одній хаті жила самотня жінка. Каже, вже три місяці людей не бачила.

Порадьте, яких помилок не допускати?

— На горищах та в підвалах не тримайте старих речей. Вони добре горять, у багатоповерхівках є поживою для безпритульних. Вони там гріються, курять. Підіть у жек, ОСББ і вимагайте акта, коли востаннє вони перевіряли димоходи, електромережі. Вони повинні мати підписану угоду з ліцензійною організацією, що робила контроль. Спалахнути може навіть сажа. Якщо б обстеження проводили, деякі будинки просто не допускали б до опалювального сезону. Ви таке десь чули?

Сучасні ремонти запобігають поширенню вогню чи прискорюють його?

— Треба купувати сертифіковані будматеріали й електроприлади.  У приладів має бути відповідна товщина проводу, він не буде плавитися і "замикати".

Ковролін, вагонка сприяють утворенню чаду і швидко горять. Двері краще брати найдорожчі. Вони не пропустять вогню.

У радянський період у під'їздах були системи сповіщення про пожежу. Прилади, що реагували на дим чи тепло й гучно сигналили, висіли на кожній сходовій клітці. Поряд — крани з водою, насоси подачі води в підвали. Автоматично переставали працювати ліфти. Зараз це все розтягли.

Як діяти в разі пожежі?

— Не чекайте, що хтось має подзвонити пожежникам. Телефонуйте самі, чітко розказуйте адресу, чи треба буде евакуювати людей. Ідіть на зустріч рятувальникам, покажіть найкоротший шлях доїзду. Часто дзвонять: "Ой рятуйте, в нас пожежа" і кидають слухавку. А куди їхати?

Вимикайте всі прилади з розеток. Не лийте воду на ввімкнені. Краще накиньте на них цупку тканину.

Усі документи тримайте в одному місці, щоб у разі небезпеки можна було їх схопити і тікати. Вікна не відчиняйте, хоч би як сильно диміло. Двері закрийте, щоб вогонь не ширився й не було доступу повітря. Перевірено, що кімната вигоряє за 6 хвилин. Прикрийте рот мокрою хустинкою і поповзом тікайте з приміщення. Свіже повітря тримається на рівні 60 сантиметрів від підлоги.

Недавно був випадок у Москві. Будинок горів, в одній із квартир перебували двоє японців. Вибратися назовні не мали змоги. Закрилися у ванній, двері наглухо зачинили, включили воду. Це їх врятувало.

Згадайте про самотніх сусідів, інвалідів, які самі можуть не вибратися з приміщення, допоможіть їм.

300

пожеж сталося на Львівщині від початку року. У них загинули 25 людей, зокрема й двоє дітей.

120

гривень коштує 5-літровий вогнегасник.

2

склянки води достатньо, щоб загасити тліючий недопалок у смітнику. Саме через  нього стається багато пожеж.

 

Зараз ви читаєте новину «З палаючого приміщення треба тікати поповзом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути