Ексклюзиви
пʼятниця, 07 вересня 2007 07:09

Виразку шлунка встановлюватимуть за ДНК

У Тернополі відкрили першу в області лабораторію ДНК-діагностики. Лаборанти навчаються у Києві, тому пацієнтів іще не приймають. Початок обстежень призначили на жовтень.

— Обладнання займає три кабінети. У першому приймають розчини для аналізу — кров, сечу, слину, мазок з ротоглотки чи навіть харкотиння. У другому з одержаного матеріалу виділяють ДНК, — каже лаборант-імунолог Наталія Галушка-Жук, 29 років. — У  пластикових пробірках об"ємом 1,5 міліметра їх переносять у третій блок, де у спеціальному апараті відбувається подвоєння ДНК, а інформацію обробляє комп"ютер.

За день у лабораторії можна обстежити 70 пацієнтів. Результат готовий через 4–6 годин. Дітей з обласної лікарні діагностуватимуть безплатно. Пацієнти з інших лікарень сплачуватимуть вартість реактивів.

— Цей метод можна застосовувати під час діагностики пневмонії новонароджених, безпліддя, простатиту, гастриту, вірусного гепатиту, виразки шлунка й герпесів, — продовжує пані Наталія. — Він особливо ефективний при обстеженні дітей у перші місяці життя та вагітних, які не можуть виносити плід. Причиною багатьох проблем є інфекції, встановити які можна тільки за допомогою цієї діагностики.

На придбання обладнання з державного бюджету виділили 521 тис. грн. На ремонт приміщення область витратила 250 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Виразку шлунка встановлюватимуть за ДНК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути