Ексклюзиви
четвер, 03 грудня 2009 18:23

Використані пластикові пляшки сортують за кольорами

Автор: фото: Іван ПШОНЯК
  Працівник фірми ”Катруб” Володимир Цісик у селищі Микулинці Теребовлянського району Тернопільщини пресує відсортовані пластикові пляшки
Працівник фірми ”Катруб” Володимир Цісик у селищі Микулинці Теребовлянського району Тернопільщини пресує відсортовані пластикові пляшки

Єдина в Західній Україні лінія із пресування і сортування використаних пластикових пляшок діє з вересня в селищі Микулинці Теребовлянського району Тернопільщини. Щобудня сюди привозять тару із Тернополя та Теребовлянського району.

Сортувальний цех розміщений на околиці селища.

— Зверніть увагу — жодної шкоди екології. Навіть запаху специфічного нема. Бо ж ми не переробляємо пластик, а лише сортуємо, — проводить екскурсію по підприємству власник лінії Богдан Буртак, 37 років. Він є також директором фірми "Катруб", що вивозить сміття з обласного центру.

— Ми обслуговуємо близько 50 відсотків території міста. Побачили, що пластику люди викидають багато. А одна пет-пляшка на сміттєзвалищі розкладається 200 років. Встановили 450 сіток для пластику біля кожного свого контейнера в обласному центрі, ще сотню в Теребовлянському районі.

У цеху працюють 10 людей — восьмеро сортувальниць і двоє чоловіків, які пакують пресовані пляшки в тюки. Їх робочий день із 8.00 до 17.00. Яка зарплата — не кажуть.

— Вище середньої, — усміхаються жінки. Вони у спецівках, гумових рукавицях і нарукавниках. — Робота неважка. Та й кращої в селі все одно не знайдеш.

Білі пляшки — найдорожчі, бо виготовлені без барвників

Пляшки конвеєром автоматично піднімають на другий поверх. Жінки сортують їх за кольорами.

— Ціни на пляшки різні. Одна тонна коштує від 1,5 до 2 тисяч гривень. Білі пляшки — найдорожчі, бо виготовлені без барвників, вони екологічно чисті. Далі за вартістю йдуть сині, коричневі та зелені, — пояснює Буртак. — Відсортовані пляшки пресуємо. Одна машина відвозить 6–7 тонн використаних пляшок. Збуваємо їх на заводи із переробки пет-пляшок у Львів та в місто Баранівка Житомирської області.

За день лінія виготовляє приблизно п"ять тюків по 160–180 кг.

— Ми рік працювали над створенням цієї лінії. Їздили переймати досвід до Голландії, Німеччини. Вклали мільйон гривень. Потужність складає 500 тонн на рік, — продовжує Богдан Миколайович. — Усе обладнання українське. Лише мотор німецький.

Поки що лінія працює на половину потужності — три-чотири дні на тиждень. Із вересня тут уже розсортували понад 30 т пластику. Це близько 600 тис. пляшок.

— Зараз не сезон. Улітку роботи буде вдвічі більше, — переконаний Богдан Буртак. — Завдяки цій лінії 0,25 відсотка пластику потрапляє не на сміттєзвалище, а на переробку. У майбутньому плануємо збільшити цей показник до 2 процентів. Тут проблема не в кількості сіток для пластику. Можна тисячі їх поставити, щоб через кожні два кроки були. Головне, щоб люди викидали пластик саме у спеціальні контейнери. Бо зі сміттєпроводу вони до нас не потрапляють.

Смітники зі cклотарою вичищали бомжі

Львівська фірма "Екосервіс" переробляє використані пет-пляшки на гранули. Із них виготовляють волокна для килимів, синтетичні нитки та пет-пляшки. Окрім тернопільців, сюди звозять пластикові відходи комунальники з Калуша на Івано-Франківщині.

У Калуші побутові відходи сортують у чотири контейнери. В ящики із зеленою кришкою — скло, синьою — папір, у сітчасті контейнери — пет-пляшки, у коричневі — решту непотребу.

— Люди добре розрізняють, куди треба кидати пластикові пляшки, а от зі склом і папером ще трохи плутаються, — каже 52-річний Юрій Рекунов із міськради. — Пет-пляшки веземо на переробку у Львів, скло — у Франківськ, а папір здаємо місцевим пунктам прийому макулатури.

Мерія Калуша планує створити на міському полігоні спеціальну лінію, де сортуватимуть усе сміття. На це треба близько $3 млн.

Кілька років тому експеримент із сортування відходів провели в Рівному — на вулицях поставили контейнери для органічних відходів, скла, ганчір"я, пет-пляшок. Однак городяни скидали все однією купою. А смітники із склотарою швидко вичищали бомжі.

Подібний експеримент проводять зараз у Сихівському районі Львова. Недавно тут встановили 30 сіток для пет-пляшок.

— Жителі поки що активно долучаються до такого нововведення. Один контейнер наповнюють приблизно за три дні, — каже голова Сихівського району Іван Лозинський.

Два роки тому керівники Закарпаття та представники австрійської фірми "Аве груп Австрія" домовилися про масштабний проект. Область мали поділити на чотири зони, у кожній з яких мали збудувати перевантажувальні станції, окремий полігон для складання відходів і сортувальний завод. Однак жителі сіл, які мали б сусідити зі сміттєзвалищами, активно протестували проти цього. Інвестори пішли.

Вікторія ЦИМБАЛІСТА, Олена ВЛАСОВА, Марія САВКО

Зараз ви читаєте новину «Використані пластикові пляшки сортують за кольорами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути