Ексклюзиви
четвер, 25 вересня 2008 17:19

Військовому містечку виділять 300 тисяч гривень

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Військовослужбовець Галина Левченко показує лічильник та обгорілу стелю після замикання перевантаженої електромережі у своїй квартирі на вулиці Залізної дивізії у місті Раві-Руській Жовківського району
Військовослужбовець Галина Левченко показує лічильник та обгорілу стелю після замикання перевантаженої електромережі у своїй квартирі на вулиці Залізної дивізії у місті Раві-Руській Жовківського району

— Боюся братися за ручку дверей. Щоразу, коли заходимо в квартиру, мене або моїх дітей може вдарити током, — розповідає начальник апаратної військової частини 40-річна Галина Левченко. Жінка показує відкриті електричні проводи над вхідними дверима. Ними з даху стікає дощова вода. — Електриків та сантехніків неможливо докликатися, перекриття ніхто не робить. Минулого тижня в хаті загорівся лічильник.

Галина живе у двокімнатній квартирі 5-поверхівки на вул. Залізної дивізії в колишньому військовому містечку Раві-Руській Жовківського району. Воно ніколи не було газифіковане. Люди топлять дровами, купують газ у балонах. Більшість користується електронагрівачами. Через перенапругу в будинку N5 військового містечка двічі горів розподільчий щит, у будинку N1 — щитова.

— Після пожежі електрики сказали, що нічого не порадять, — бідкається Галина. — На квартиру відведено п"ять кіловат. Плита бере — 2,5, ще 2,5 — електрокамін. А ще ж є холодильник, телевізор! Треба міняти проводку до квартири. Це коштує 2 тисячі гривень. А де ж їх узяти? Я військовослужбовець, отримую 1,5 тисячі зарплати. Чоловік — безробітний. Маємо двох дітей шкільного віку.

2004 року Яворівська військова квартирно-експлуатаційна частина передала вісім офіцерських  будинків на вул. Залізної дивізії на баланс Рави-Руської міської ради. Ремонту місцева влада тут не проводила. Засмолені руберойдом дахи течуть. Вода збігає стінами квартир та під"їздів.

— Уже сім років у містечку немає централізованого опалення, — розповідає голова об"єднання співвласників будинку N4 Степан Хир. — Його знищили разом із котельнею. Бо, за словами міського голови, воно нерентабельне. Люди гріються калориферами. Тому Алчевськ у нас кожної зими. Влада спроможна хіба забілити сліди пожеж на стелях під"їздів. Світло минулої зими вибивало майже щодня. У кого діти, то мало не плакали.

Позаторік Львівська облрада виділила кошти на заміну електроліній військового містечка. Навесні під кабелі вирили траншеї. Та через брак коштів роботи не завершили. Улітку в канави падали діти й дорослі.

— Жителям військового містечка обіцяю: до Нового року на програму електрозбереження виділимо 300 тисяч, — запевняє голова Жовківської райдержадміністрації Михайло Заболоцький. — А з Нового року в обласному бюджеті хочемо закласти для них 800 тисяч гривень.

Газову трубу до Рави-Руської потрібно вести щонайменше 20 км. Розмови з "Львівгазом" щодо газифікації міста тривають, додає Заболоцький. Цьогоріч на газифікацію району виділили 500 тис. грн. Цього вистачило на підключення до газопроводу двох сіл.

Зараз ви читаєте новину «Військовому містечку виділять 300 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути