Ексклюзиви
четвер, 26 лютого 2009 18:02

Виготовлення ключів приносить до 400 гривень заробітку на день

У Західній Україні, за даними Державного реєстру підприємств, зросла кількість малих фірм. Люди, попри кризу, розпочинають власну справу. "ГПУ" поцікавилась, як в умовах фінансової скрути започаткувати перспективний бізнес та отримувати стабільний прибуток.

Львів"янин 25-річний Володимир Михальчук торік у жовтні відкрив майстерню з виготовлення ключів до дверей. Узяв $3 тис. позики в банку.

— На електронну пошту прийшов спам. В одному листі якраз йшлося про власний бізнес, виготовлення ключів. Прочитав бізнес-план і вирішив, що це — ідея. Стартового капіталу великого не потрібно, навчання особливого теж, — переконує Михальчук. — Я, напевно, один з останніх, хто ще встиг взяти кредит. За ці гроші купив три станки й сировину. Найдорожче обійшовся верстат на лазерні ключі — 1000 баксів, на звичайні — по 600.

Володимир орендує приміщення магазину "Вікна-Двері" на розі вулиць Дністерської та Зеленої. За виготовлення ключа бере від 10 до 35 гривень. На один витрачає до 10 хв.

— Буває, за день 300—400 гривень заробляю. Клієнтів побільшало. Певно, люди тримають заощадження в домівках, от і ставлять на двері по кілька замків, — припускає Володимир.

Михальчук розклеїв оголошення про нову майстерню на стовпах.

— Часто надзвонюють з якогось управління міськради. Кажуть, щоб платив штраф за те, що без дозволу рекламуюся. То я в телефоні заніс їхній номер в окрему групу, поставив режим "тихо" й не відповідаю. Тих оголошень вже й немає там, а вони далі дзвонять, — сміється.

33-річний Роман Метельський зі Львова став тамадою наприкінці кризових 1990-х.

— Працював ведучим свят у піцерії "Сан-Ремо". Наречені, які були там постійними клієнтами, запропонували роль тамади, — каже Метельський. — Провів весілля на одному подиху і, напевно, від шоку нічого не пам"ятаю. Тоді за весілля брали 40–50 доларів.

Роман винаймає офіс на вул. Дорошенка в центрі міста.

15 тисяч гривень Олександрові вистачило, щоб заснувати власну фірму

— Тамада має гарно виглядати. За нарядний костюм і стильні мешти доведеться викласти 2000–2500 гривень. Мікрофон і система з пульта та двох колонок, з якими можна працювати, коштує 750 доларів. Ноутбук, з якого запускають музику, вартуватиме 500 баксів. Окрім того, треба набори різноманітних перехідників, батарейок, професійного звукорежисера і ще багато всякого, — веде далі. — Але все в один момент купувати не потрібно. Я, наприклад, теж спершу про таку апаратуру лише мріяв. Діапазон цін по Львову на послуги тамади 300–800 доларів.

На літо цього року чоловік вже замовлень не бере. Каже, й так доведеться працювати майже без вихідних.

Торік Метельський започаткував навчальні курси тамади. Набирає не всіх охочих, проводить співбесіди. За 10 уроків по 2 год. бере $200.

35-річний Володимир Волощук із Івано-Франківська взявся розводити папуг.

Він живе у 3-кімнатній квартирі на околиці міста із 30-річною дружиною Оленою і сином Вадимом, 7 років.

— Улітку синові на день народження подарували самку. А в нас вже був свій папуга-"нерозлучник". От ми й вирішили їм гніздечко звити. Згодом самка яєчка почала висиджувати, народилися пташенята, — розповідає Володимир.

Перший виводок загинув — мати-папуга їх заклювала.

— Почав у друзів питати, що робити. Виявляється, як тільки пташки пушком вкриваються, зразу треба їх від матері забирати. Папуга несеться часто, десь двічі на місяць. Вирішив продавати папуг по 100 гривень. Спочатку по друзях розносив, а потім до мене й чужі люди почали дзвонити, — тішиться любитель-орнітолог.

У Володимира вже є п"ять кліток із папугами. В одній кімнаті тримає малих, в інших — закохані пари, ще окремо самок, які несуться. Всього у Волощука — 25 папуг-"нерозлучників". Господар годує їх просом, вареними яблуками та спеціальним кормом. Витрачає на нього приблизно 200 грн.

Клітки чоловік виготовив сам, із дрібної сітки й дощок. Тримає пташок у окремій кімнаті. На місяць сім"я заробляє на папугах до 1000 грн.

Підприємець із Луцька 32-річний Олександр Іваницький каже, якби не криза — ніколи не зважився б розпочати власну справу.

Півроку тому він працював найманим робітником на ремонтній фірмі, заправляв картриджі до принтерів і ремонтував офісну техніку. Замовлень не бракувало. Навпаки, коли настали скрутні часи, люди масово понесли в ремонт старі принтери, факси й мобільні телефони.

— Як і годиться під час кризи, директор фірми почав натякати на скорочення штату, — усміхається Олександр. — Я не став чекати звільнення — написав заяву за власним бажанням. Але попередньо зареєструвався підприємцем.

15 тис. грн Олександрові вистачило, щоб заснувати власну фірму із заміни картриджів, ремонту комп"ютерів, мобільних і стаціонарних телефонів.

— Запросив на роботу трьох майстрів, які працювали зі мною на попередній фірмі, — розповідає Олександр. — Їх теж хотіли скоротити. За два місяці вже міцно стали на ноги.

Підприємець заробляє утричі більше своєї попередньої зарплатні найманця. Економлячи на побутових зручностях і преміях, Олександр до весни обіцяє дати роботу ще одному майстрові — з ремонту факсів і відеомагнітофонів.

Як стати підприємцем

Потрібно подати в Єдине реєстраційне вікно при міській раді чи райдержадміністраціях копії паспорта й ідентифікаційного коду, заповнену реєстраційну картку та квитанцію, що підтверджує оплату послуг. Свідоцтво про отримання статусу приватного підприємця отримують за два-три дні після подачі пакету документів.

Зараз ви читаєте новину «Виготовлення ключів приносить до 400 гривень заробітку на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути