понеділок, 12 вересня 2011 07:00

"Від Євро-2012 скористає хіба дівчина, яка за іноземця заміж вийде"

Автор: Фото: Ігор ХОМИЧ
  Політолог та економіст Віктор Шевчук радить обласним депутатам лобіювати закон про довгобуди. У забудовників, що затримують здачу квартир, відбирати незавершені об’єкти
Політолог та економіст Віктор Шевчук радить обласним депутатам лобіювати закон про довгобуди. У забудовників, що затримують здачу квартир, відбирати незавершені об’єкти

У п'ятницю о 15.10 львівський політолог і економіст 48-річний Віктор Шевчук переглядає новинні сайти у кабінеті на другому поверсі Комерційної академії. Він проректор з наукової роботи.

— Копіюю цікаві новини. Бо сьогодні воно є, а завтра може щезнути з інтернету, — усміхається. Показує на моніторі інформацію, де нардеп-"регіонал" Петро Писарчук розповідає, що заступник голови обласної ради, "свободівець" Петро Колодій був водієм відомого кримінального авторитета початку 1990-х. Той рекетир нібито тиснув на його бізнес.

Писарчук хоче насолити "Свободі"?

—  Думаю, з часом він вийде з Партії регіонів і стане незалежним політиком. Знову балотуватиметься на посаду мера міста. Тому імідж потерпілого від криміналу — це завжди виграшно.

Що може похитнути рейтинг "Свободи"?

— Він і без того падає. Люди очікували від них конкретних дій. "Свобода" мала би кожен тиждень викривати крадіжки асфальту. У лісі на Стрийщині, де масово рубають дуби та буки, табір розбити. Мали би казати рішуче бандерівське "ні" перебуванню на посаді кожного, хто нечесним трудом маєтки звів. А вони цього не роблять. Одні яскраві заяви на сесіях та парад вишиванок.

Чи можливо покращити життя в області незалежно від ситуації у державі?

— Найперше владі потрібно добудувати дороги на Краківець і до Шегинів в обхід населених пунктів. Без них інвесторів область не матиме. Скажімо, їде сюди бізнесмен з Європи. На митниці застряв на 2–3 години, там відірвалося колесо біля Івано-Франкового, в селі двоє п'яних обнялися і дорогу переходять. Хто захоче будувати тут завод? — знизує плечима.

Районних царків треба ставити на місце. Рік пройшов, голова райдержадміністрації не привів жодного інвестора — заяву на стіл.

Що має робити облрада?

— Маса довгобудів на вулицях. 40 тисяч квартир у місті не здані. Треба ставити умови забудовнику — маєш три роки. Не добудуєш, виставляємо на аукціон. Так є у багатьох країнах. І якщо йому метр квадратний обійшовся у 300 доларів, то він у прискореному темпі продасть за 500. А не тягнутиме, щоб колись продати за 1400 доларів. Питання житла зараз найбільше хвилює молодь. Випускник нашого вузу знайшов би 20 тисяч доларів на квартиру. Бо у нас 70 відсотків студентів мають за кордоном батьків. Як буде житло, він піде для початку працювати за 1200 гривень.

Але такий закон депутатам не потрібен. Бо в обласній раді 70 відсотків "свободівців" — підприємці. Багато дотичні до будівельного бізнесу.

Хто виграє від проведення Єврочемпіонату?

— Донецький "Азов-Інтекс", турецький "Онур". Власники ресторанчиків. Рекомендую їм запастися віскі, бо приїдуть англійці та ірландці. Скористає якась дівчина, якщо за іноземного вболівальника заміж вийде. Більше ніхто вигоди не отримає.

Міська рада спочатку кілька років утримуватиме стадіон за великі гроші. Потім за свої кошти його розбиратиме. Нашому вболівальнику достатньо "сємочок" і пляшки пива для перегляду матчу.

На околицях з'являються розкішні мікрорайони. Недавно у місті бачили позолочене авто. Коли багаті почнуть ділитися з бідними?

— На Донеччині у три будинки за одну ніч кинули по "коктейлю Молотова". Ото я і нашим би людям радив знайти це повідомлення і прочитати, — повертається до монітора. — Навіть високі паркани не врятують від вибухівки. Закінчиться каденція "Свободи", і на її місце прийде справжня радикальна правоорієнтована партія. На зразок суміші агресивних футбольних уболівальників, патріотичної молоді і батьків, що довго були за кордоном.

Галичанин любить показати свій добробут. Але не любить, коли інший випендрюється. В Європі палять автомобілі. У нас це почнеться за п'ять років.

 

Варто купувати долар

Віктор Шевчук радить, як заробити і зберегти гроші.

— Варто створювати будівельно-ремонтні бригади, які завжди матимуть роботу. Вигідний похоронний бізнес — охолодження і зберігання трупа, оренда приміщення для парастасу. За років 15 виникне потреба доглядати за перестарілими. Будинків по догляду за такими людьми з фаховим медперсоналом нема. Знайдеться маса людей, які викладуть гроші за якісний догляд за їхніми батьками.

90% людей бізнесу потребують скинути вагу. Вигідно створювати центри здоров'я. Де можна прийняти джакузі, випити фреш, зробити пілінг, покрутити педалі.

Будувати дешеві хостели. Зараз у нас їх дуже мало. Бідніші поляки ночують в автобусах Львів–Шегині і в спальних мішках у спортзалах польської школи.

— Ось графік долара за останні 40 років, — показує на комп'ютері синусоїду. — Після піку знецінення завжди іде ріст. Між ними років 15. До 2001-го, коли долар був дешевий, додайте 15 років. 2015–2016-го долар буде дорогий як ніколи. Тому зараз треба його купувати. Кредити можна брати. Але тим, у кого зарплата у валюті. І сплачувати у гривнях. За два роки гривня девальвує. Одразу після виборів наступного року стане 11–12 гривень за долар.

 

Зараз ви читаєте новину «"Від Євро-2012 скористає хіба дівчина, яка за іноземця заміж вийде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути