четвер, 03 лютого 2011 17:34

Вартість вивезення сміття залежить від його ваги

Читачі "ГПУ" запитують чиновників про нововведення щодо оплати за комунальні послуги, збільшення тарифів на них.

"Читала, що з 1 лютого подорожчала холодна вода. Які ще комунальні послуги зростуть у ціні?".

Галина Коваль, 45 років, м. Львів.

Відповідає начальник відділу економіки, ціноутворення та житлової політики Ольга Посипанко, 30 років:

— Холодна вода подорожчала на 27 копійок за кубометр, коштує зараз 3,17 гривень. Зросла в ціні й гаряча вода — на гривню. Тепер обійдеться споживачам у 18,75. Із 1 січня виросла ціна на тепло. Якщо колись гігокалорія коштувала 1,63 гривні, то зараз — 1,79. Удвічі збільшився тариф на вивезення твердих побутових відходів. Але тепер ціна залежить від маси непотребу, а не від об'єму. Це дозволить людям економити. Адже є велика різниця — вивезти куб листя чи куб побутового сміття. Кожен жек визначатиме вагу непотребу на спеціальній вазі на звалищі, від цього й залежатиме оплата.

"Я маю зарплату 900 гривень, майже половину віддаю за комунальні послуги. Чи думають чиновники, як люди мають вижити з такими тарифами?"

Ганна, 54 роки, м. Львів

Відповідає Ольга Посипанко:

— Ми не вираховуємо спроможності людей платити, бо не є громадською організацією. Ціна на воду збільшується, бо виросла плата за електроенергію. Тепло дорожчає, бо газ із серпня зріс на 50 відсотків. Вивіз сміття обходиться в більшу суму, бо ціна на бензин зростає кожен день. Ці речі ніхто не узгоджує з міською радою, вони відбуваються на державному рівні. А ми як виконавці мусимо під них підлаштовуватися.

"Із 1 лютого запроваджується нова система оплати за електроенергію? Яка вона?"

Станіслава Бризюк, 56 років, м. Жовква

Відповідає Любов Кордюк, 55 років, представник Національної комісії регулювання електроенергетики у Львові:

— Якщо ви житель міста і спожили до 150 кіловатів на місяць, тариф незмінний — 24,36 копійки за кіловат. За обсяг понад 150 кіловатів споживачі платитимуть 31,68 копійки. Тобто якщо житель спожив 200 кіловатів, то 150 із них він оплачуватиме за старим тарифом, а решту 50 — по 31,68 копійки.

Хто живе в будинках, обладнаних електроплитами або електроопалювальними установками, тариф буде незмінним — 18,72 копійки, якщо спожито до 250 кіловатів. 24,36 копійки — якщо понад 250.

Населення в сільській місцевості платитиме за обсяг до 150 кіловатів 22,5 копійки. Понад 150 — 29,28 копійок. Жителі негазифікованих сіл без систем централізованого теплопостачання незалежно від обсягів споживання платитимуть 18,72 копійки.

Для багатодітних сімей, із прийомними дітьми — тарифи незмінні, незалежно від обсягів споживання електроенергії.

"Зараз усі говорять про пеню за невчасну сплату комунальних послуг. Але досі невідомо, якого розміру вона буде — 0,1 чи 0,01 відсотка?"

Сергій Борох, 46 років, м. Львів

Відповідає Ірина Кулинич, 50 років, директор департаменту економічної політики Львівської міської ради:

— Зараз Міністерство регіонального розвитку тільки готує роз'яснення, якою буде пеня і процедура її сплати, тому нам нічого невідомо. Але платіжки львів'янам за січень прийдуть орієнтовно після 20 лютого. До того часу, гадаємо, усе вже стане ясно. А якщо розмір пені так і не встановлять, її просто не нараховуватимуть за січень.

Зараз ви читаєте новину «Вартість вивезення сміття залежить від його ваги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути