четвер, 25 січня 2007 17:43

"У Залужжі кожна друга баба з алкоголіком мучиться"

Автор: фото Віталій Грабар
  Жінки просять поштарку Ганну Марків із села Залужжя Яворівського району Львівської області не віддавати пенсію чоловікам, бо проп’ють
Жінки просять поштарку Ганну Марків із села Залужжя Яворівського району Львівської області не віддавати пенсію чоловікам, бо проп’ють

Яворівська районна рада у Львівській області оголосила війну пияцтву — обмежила роботу розважальних закладів до 23.00, заборонила продаж спиртних напоїв у магазинах після восьмої вечора. На диспансерному обліку в районі перебуває 1 835 хронічних алкоголіків — найбільше на Львівщині.

Яворівський район межує зі Львовом. Їдемо трасою Львів–Краковець. Ліворуч, за 15 км від обласного центру, розкинулося село Домажир. По обидва боки центральної дороги вимуровані двоповерхові кам"яниці, у центрі села — велика новозбудована школа.

Сільського голову Ореста Гнипа, 28 років, разом із дільничним інспектором капітаном міліції Яворівського райвідділу Тарасом Борухом, 29 років, застали в робочому кабінеті.

— Та от неприємність маємо, — бідкається сільський голова. — На трасі чехи нашого мешканця вбили — 56-річного Василя Гринчука. Він повертався ввечері додому, вийшов на проїжджу частину. Напевно, напідпитку був. Гринчук у Домажир із Тернопільщини приїхав, оселився в хаті, господарі якої давно повмирали. Роботи не мав, допомагав людям по господарству. А ті віддячувалися харчами, випивкою.

Тарас Борух розповідає, що недавно в місцевого жителя вилучили 240 літрів браги та самогонний апарат.

— Ми перекрили всі точки нелегального продажу горілки й самогону, — каже капітан Борух. — Згідно з ухвалою сесії районної ради заборонили проводити дискотеки до пізньої ночі. А то молодики накуплять горілки, понапиваються і дебоширять. Недавно ми сход села збирали, створили спеціальний комітет — батьки ходитимуть по дискотеках і пильнуватимуть за порядком.

Орест Гнип запевняє, що в Домажирі алкоголіків небагато.

— Село близько Львова. Жителі мають де працювати, — пояснює. — У чотирьох селах, що належать до нашої сільради, 70 підприємців. Люди не бідні, то й не пиячать. А ви вглиб району поїдьте, — радить. — Там, біля Яворова, пияки через хату живуть.

Село Залужжя — одразу за районним центром. Справжня глибинка. Тут немає газу, біля невеликих хат стоять брезентові шопи на дрова.

У селі на 300 дворів є чотири магазини та бар. Були нелегальні гуральні. Їх позакривали на вимогу місцевого священика. Отець Роман Галамай щоразу в недільних проповідях просив самогонників не споювати чоловіків.

Неголений 48-річний Богдан у чорному розтягненому светрі й протертих спортивних штанах стоїть біля старенької дерев"яної хати. Чоловік сперся на браму, аби не впасти.

Вона своїх доньок боїться заміж видавати

— Це перший алкоголік у нашому селі, — киває пальцем на чоловіка 50-річна листоноша Ганна Марків. — Позабивала би тих пияків! У нас кожна друга баба з алкоголіком мучиться.

Жінка вбрана в чорну балонову куртку, голову покрила квітчастою хустиною. На плечі несе велику чорну сумку. Ганна має дев"ятеро дітей. П"ятеро з них ходять до школи, наймолодший син — четвертокласник.

— Ось пенсію розношу, — каже. — Жінки просять мене: "Чоловікам в руки не давай, бо проп"ють". А як не дати? Вони ж мені голову зірвуть! І мій старий пенсію пропиває, а що зроблю? Візьме тих триста рублів — і зразу в магазин по горілку летить. На самі свята побити мене хотів — біляка дістав. Кидався на мене, як розлючений звір. Певно, вбив би, бо вже за ножа схопився. Бог мені поміг — коли тікала, ногою зачепила відро з помиями, чоловік послизнувся і впав. Син почув крики і дільничного викликав. Тепер чоловік має штраф заплатити, а мене і пальцем боїться зачепити.

Ганна Марків каже, що її подруга, прибиральниця в школі, також потерпає від чоловіка-алкоголіка. У жінки десятеро дітей. Її чоловік має коні, обробляє людям городи, а плату бере горілкою.

— Вона за своїх доньок дуже переживає, — каже Ганна. — Боїться заміж видавати їх — у навколишніх селах самі пияки лишилися. Молоді хлопці — і то вже до пляшки заглядають. Із заробітків з Москви приїхали — і всі гроші пропили. Продавщиця з магазину говорить, що вони вже в борг оковиту беруть.

Секретар Залужської сільради, 43-річна Марія Мілянець, каже, що селяни п"ють через безробіття. Колись залужанці працювали на місцевій фермі, молодь їздила в сусідні села на сірчані кар"єри. Тоді й пили менше.

— А в кінці дев"яностих ферми позакривали, — показує на руїни за вікном. — За деякий час і підземок не стало, селяни без роботи лишилися. Жінки почали їздити на заробітки — на буряки на схід, до Польщі, Італії. А чоловіки вдома лишилися та й пиячили. Хто в Москву поїхав — теж спився. Люди в селі тепер в основному з Польщі живуть — возять туди сигарети, спирт.

Марія Мілянець пригадує нещасні випадки, що сталися через пияцтво:

— Літом Володя Зінько на машині розбився, нетверезий їхав. Четверо дітей лишив. А перед тим Андрій Кицак із села Старий Яр на мотоциклі убився. Йому тільки 22 роки було. А скільки через ту оковиту людей похворіло! Знаєте, то добре, що депутати таку ухвалу прийняли. Може, хоч молодь менше питиме. Але ліпше б тієї горілки взагалі не робили.

Серед пияків найбільше 45-річних

Завідувач кардіологічного відділення Новояворівської районної лікарні, депутат Яворівської райради Іван Зеленюх, 66 років, розповідає, що торік від зловживання алкоголем зареєстрували чотири інфаркти, п"ять інсультів, вісім алкогольних гастритів і десять гепатитів. Від отруєння випивкою померли п"ятеро, 80 хронічних пияків направлено на лікування до Львівської обласної психіатричної лікарні з діагнозом алкогольний психоз.
— Років 10–15 тому на диспансерному обліку з діагнозом хронічний алкоголізм перебувало вдвічі менше людей, — каже Зеленюх. — Складається враження, що людей споюють спеціально. В одному лише Новояворівську я нарахував 64 забігайлівки.
У Львівській області на диспансерному обліку з діагнозом хронічний алкоголізм перебуває близько 32 тис. осіб. Серед пияків найбільше 45-річних чоловіків. За словами завідувачки поліклінічним відділенням Львівського обласного наркологічного диспансеру Ірини Кобелянської, 58 років, найбільше хронічних алкоголіків у Яворівському, Самбірському та Сокальському районах.

Зараз ви читаєте новину «"У Залужжі кожна друга баба з алкоголіком мучиться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути