Ексклюзиви
четвер, 29 травня 2008 07:13

В ужгородські дитсадки записуються з дня народження

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Вихованці ужгородського садка №39 мають додаткові поліпшені умови — великі ігрові кімнати, басейн, медичний кабінет
Вихованці ужгородського садка №39 мають додаткові поліпшені умови — великі ігрові кімнати, басейн, медичний кабінет

В Ужгороді в дитячих садках бракує місць. Малюки чекають черги по два-три місяці. Найбільший ажіотаж в елітних дитячих установах — N39, N7, словацькій "Ластовічці". Аби 3-річна дитина потрапила туди 2011-го, в чергу її потрібно записати одразу після народження. Елітні садочки мають басейни та покращенні умови перебування.

У 120-тисячному Ужгороді 30 дошкільних закладів. 20 — садків, 10 — навчально-виховних комплексів. У них перебуває 4504 особи. Цього літа випустять 1200 вихованців. А в черзі — 1800 дітей.

— Я мешкаю біля автовокзалу, — говорить ужгородець Віктор Лях, 31 рік. — У нашому мікрорайоні два дитсадки — N39 і N26. У першому мою дитину записали 150-ю. Казали, що реально черга дійде до нас лише через три роки. На той час син піде в перший клас. У N26 теж бракувало місць. Щоб віддати дитину, довелося чекати місяць.

Ажіотаж іноді створюють самі батьки.

— Буває, що одну дитину запишуть на чергу в три дитсадки в одному мікрорайоні міста, — розповідає завідувачка дошкільного закладу N28 Ганна Чорнак. — У нашому садку теж черга, але невелика. Цього літа випускниками будуть 34 вихованці, а претендентів у садочок поки 40.

Один день перебування в дитсадку обходиться в 6 грн.

— За законом три гривні сплачують батьки, три — міська рада, — каже Володимир Огар із міської ради.

Аби сповна забезпечити дітей місцями, у відділі освіти вирішили створити додаткові групи при працюючих закладах.

— Відкриємо десять нових груп, — пояснює чиновник. — У комплексах "Ялинка", "Пролісок", "Веселка", "Дивосвіт", "Престиж", "Гармонія", Авторському навчально-виховному комплексі. У новостворені групи розмістимо 250 дітей, але ще майже 300 лишаться на черзі.

Приватних дитсадків в Ужгороді немає.

— Це дуже дорого для городян, — запевняє Огар. — У середньому в такому закладі за дитину треба платити по 1000–1300 гривень на місяць.

До міськвідділу освіти приходили інвестори. Цікавилися будівництвом приватного садка.

— Але коли почули, що для того потрібні спеціальна ліцензія, навчальний план, методичне забезпечення, що треба сплачувати оренду за приміщення, комунальні послуги, заробітну плату, — відступили від ідеї, — говорить Огар.

— Бракує місць і в деяких селах і містах області, — каже Єлизавета Шукалюк із обласного управління освіти і науки. — Це пов"язано з демографічною ситуацією, бо на Закарпатті велика народжуваність. На 100 місць припадає в середньому 110 дітей. Найбільша завантаженість садків в Ужгороді, Хусті, Мукачевому, Хустському, Виноградівському, Мукачівському й Іршавському районах. Щоб урегулювати ситуацію, до кінця 2008 року в області з"явиться близько п"яти нових установ. Більшість їх обладнають у викуплених приміщеннях. А в Минаї біля Ужгорода збудують новий за мільйон гривень.

Скільки дітей не можуть потрапити у дитячі садки в обласних центрах Західної України


 Львів  у мерії немає інформації
 Луцьк  200
 Рівне  0
 Ужгород  1800
 Тернопіль  0
 Івано-Франківськ  850
 Чернівці 1300

дані: Ужгородський відділ освіти
Зараз ви читаєте новину «В ужгородські дитсадки записуються з дня народження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути