Ексклюзиви
пʼятниця, 15 серпня 2008 07:08

В Івано-Франківську відкрили кав"ярню "Бункер"

Автор: фото: Мирослав Кушніренко
  На столах нового івано-франківського кафе ”Бункер” на вулиці Вагилевича, 6 стоять букети калини і червоно-чорні прапори УПА
На столах нового івано-франківського кафе ”Бункер” на вулиці Вагилевича, 6 стоять букети калини і червоно-чорні прапори УПА

12 серпня в центрі Івано-Франківська відкрили нову кав"ярню — "Бункер". Вона нагадує львівську "Криївку". Інтер"єр стилю повстанських часів. У кафе презентуватимуть нові книжки та показуватимуть історичні фільми.

Кав"ярня "Бункер" розміщена обіч головної вулиці обласного центру. Біля входу стоять дві гармати. Усередині все нагадує партизанський побут. На стінах фотографії вояків Української повстанської армії, карти, кулемети та пістолі. Лунає українська визвольна пісня.

Власник "Бункера" 30-річний Віталій Попадинець — адвокат, який займається нерухомістю. Він для кав"ярні обрав історично відоме місце. Тут за повстанських часів стояв бункер. Керівники ОУН-УПА збиралися в ньому на трапезу та переховували зброю.

Щоб відкрити в пам"ятці архітектури кафе, підприємець заручився всіма дозволами.

— Я звертався в музеї Степана Бандери й до управління охорони історичної спадщини, щоб допомагали відтворювати минуле, — каже Віталій Попадинець. — Ми спеціально їздили по селах і збирали історичні речі. За одну тільки воєнну каску заплатили 160 гривень. Начинка для інтер"єру обійшлася в кількасот тисяч гривень.

Відкриття нового кафе власникові коштувало приблизно 240 тис. грн тис. Реконструкція приміщення тривала майже рік.

— Ідея підприємця нас заінтригувала, до сих пір в Івано-Франківську нічого схожого не було, — розповідає Андрій Чемерецький, 32 роки, із відділу культури Івано-Франківської облдержадміністрації.— Тому ми радо її підтримали.

Щоб якомога більше наблизитися до тих часів, у "Бункері" навіть страви називають по-особливому. А воду для приготування їжі беруть із криниці Степана Бандери в Старому Угринові. На тиждень замовляють 20 бідонів.

Ціни в кафе помірні. Фірмова страва "Бункер" коштує 10 грн. Це запечена картопля з салом і огірком, до якої рекомендують фірмовий салат "Фігурова партизанка" за 6 грн. До всього радять замовити ще справжньої гуцульської самогонки.

— Придумували, аби все співпадало зі старовиною,— пояснює власник "Бункера". — Кухарів вибирали ретельно. За плечима в них не менш як 15 років стажу й досвід роботи в ресторанах національної кухні. Ціни зробили невисокими, аби до нас приходили не на картинки дивитися, але й попробувати українських страв. Для важливих персон відкрили спеціальне приміщення.

Зараз ви читаєте новину «В Івано-Франківську відкрили кав"ярню "Бункер"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути