Ексклюзиви
середа, 29 серпня 2007 07:03

У селі Колочава відкрили п"ятий музей

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  У селі Колочава Міжгірського району Закарпатської області селяни перебралися в одяг середньовічної шляхти й зустрічають туристів. Крайній праворуч — уродженець села, народний депутат України Станіслав Аржевітін, який спонсорує відкриття місцевих музеїв
У селі Колочава Міжгірського району Закарпатської області селяни перебралися в одяг середньовічної шляхти й зустрічають туристів. Крайній праворуч — уродженець села, народний депутат України Станіслав Аржевітін, який спонсорує відкриття місцевих музеїв

Щоліта до села Колочава в Міжгірському районі Закарпаття приїздять 2–3 тис. туристів. Тут працює музей чеського письменника Івана Ольбрахта, приватний парк із 2 тис. птахів, музей-церква Святого Духа ХVII ст. і музей "Стара школа". Нещодавно відкрився п"ятий музей "Старе село", в якому зібрані місцеві старожитності. Створити його допоміг земляк, народний депутат України Станіслав Аржевітін, 45 років.

Селяни з Аржевітіним перевдяглися у вбрання середньовічної шляхти й зустрічають туристів. Костюми зі своєї міні-кіностудії привіз нардеп, який часто знімає в Колочаві кіно.

— Вас вітають графи Сюгай, Драгу, Перені, Білкеї, Другет і землевласник Липчей, — зустрічає гостей на воротах "Старого села" перевдягнутий на коменданта Василь Банга. Він розповідає, що названі багатії справді колись жили в окрузі. Чоловік запрошує туристів на територію музею.

Під музей "Старе село" Аржевітін викупив 2 га землі. Перевіз сюди старі хати XIX та початку XX ст. Серед експонатів садиба бідняка, вівчаря, жандармерія, хата 40-х років минулого століття. Пізніше тут зведуть амфітеатр, водяну кузню, встановлять бокори, якими в давнину сплавляли ліс. Усередині кожного з об"єктів є старі печі, ліжка, веретена, кросна, вишивані рушники, сорочки, постоли, посуд.

— На території житимуть і олені, — ділиться планами Станіслав Аржевітін. — Візьмемо кілька пар північних плямистих на Ізянській фермі, — показує туристам музей. — Я досі викуповую старі колочавські хати початку ХХ століття, які господарі збираються зносити. Із 12-ти вже є сім.

У Колочаві нардеп створив і музей "Стара школа". Зібрав шкільне приладдя, яким раніше користувалися. До наступного літа депутат обіцяє відновити руїни колишньої жандармерії та реставрувати бункери сільського повстання 1949–1957 років Михайла Штаєра. У червні Аржевітін за власним сценарієм відзняв у Колочаві першу частину художнього фільму про нього. Усі ролі в стрічці виконували жителі села.

Колочава — одне з найбільших сіл Міжгірського району. У ньому живе 8 тис. людей. Станіслав Аржевітін родом із села. Жив у Колочаві до закінчення школи. Однак родичів у міжгірському селі вже не має. Мати із сестрою виїхали на Черкащину після смерті батька. Останні десять років нардеп допомагає селу розвивати туризм.

Зараз ви читаєте новину «У селі Колочава відкрили п"ятий музей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути