Ексклюзиви
четвер, 27 березня 2008 07:09

У Львові розрахували квартплату для кожного будинку

У квітні львів"яни отримають квитанції з новими сумами квартплати. Кожен із 9 144 будинків у місті має свій тариф. Таке рішення ухвалила міськрада.

Раніше в середньому платили 78 коп. за кв. м. Нині тариф коливається від 90 коп. до 1,05 грн.

— Найвідчутнішою різниця буде для мешканців малоквартирних будинків, — розповідає Ірина Колодка, 45 років, з Департаменту житлового господарства та інфраструктури міськради. — Особливо в центральній частині міста.

Квартплата тепер складається з 11 обов"язкових та 7 додаткових послуг. Найдорожчі з обов"язкових — прибирання сходових кліток у будинку. За це платитимуть від 8 до 47 коп. на місяць. Найдешевше коштуватиме дератизація — знищення гризунів — по 2–4 коп. У кожній угоді зазначено тариф.

— Наприклад, у Галицькому районі міста мешканці будинку на вулиці Академіка Колесси, 13 платитимуть за прибирання сходових кліток по 36 копійок, бо там велика площа, але мало квартир, — додає Ірина Колодка. — Натомість квартплата становитиме одну гривню і дев"ять копійок за квадратний метр.

Додаткові послуги надаватимуть за потреби.

Відмовитися від послуги мешканці можуть лише всім під"їздом або будинком. Якщо хоч один підпише угоду, ЖЕК надаватиме послуги.

— Наприклад, у будинку є 36 квартир, — пояснює Богдан Сирватка, 39 років, начальник комунального підприємства "Під Зуброю" у мікрорайоні Сихів. — Якщо всі відмовляються від прибирання сходових кліток, то немає проблем — ми не будемо прибирати. Але якщо одна-дві квартири все ж таки підписали угоду, решта не можуть відмовитись.

46-річний Стефан Ковальський мешкає в панельній дев"ятиповерхівці на вулиці Трильовського в Сихові. Будинок обслуговує "Під Зуброю".

— Раніше квартплата була 51 гривня, а тепер близько 84, — каже Стефан Ковальський. — І до цієї суми ще додаватимуть вартість вивезення сміття, освітлення будинку та роботи ліфта.

Депутат Львівської міської ради Теодор Дяків, 51 рік, вважає, що обов"язкових послуг в угоді забагато.

— Я разом з Громадським форумом Львова пропонували мерії скоротити його до п"яти пунктів: прибирання території, вивезення сміття, аварійна служба, паспортний стіл, освітлення під"їздів, — каже Теодор Дяків. — Решта мають бути рекомендованими. Нам вдалося досягти компромісу. До тексту угоди додали акт-претензію. Кожен львів"янин бачить, коли в його будинок навідувалися прибиральниця чи двірник. Якщо вони нехтують своїми обов"язками, мешканці мають право це оскаржити. Потрібно буде обґрунтувати свої зауваження, і кошти перерахують в оплату наступного місяця. Інший варіант — відмова від послуги.

Платити за послуги львів"яни будуть, як і раніше, у відділеннях "Мегабанку". У квитанції квартплату детально розписуватимуть.

Обов"язкові послуги, що входять у квартплату:

 1. Прибирання сходових майданчиків.
 2. Прибирання прибудинкових територій.
 3. Дератизація (знищення гризунів).
 4. Підготовка будинку до експлуатації
в осінньо-зимовий період.
 5. Обслуговування димовентиляційних каналів.
 6. Обслуговування внутрішньобудинкових систем водопостачання та водовідведення, центрального опалення та гарячого водопостачання.
 7. Поточний ремонт конструктивних елементів, інженерних систем і технічних пристроїв будинку та елементів зовнішнього благоустрою.
 8. Обслуговування аварійних служб.
 9. Технічне обслуговування та ремонт ліфтів.
10. Освітлення місць загального користування, підвалів та підкачування води (за фактом).
11. Вивезення твердих побутових відходів.

Зараз ви читаєте новину «У Львові розрахували квартплату для кожного будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути