четвер, 30 серпня 2007 07:01

У Луцьку викували "дерево щастя"

Автор: Фото: Роман ЖИЖАРА
  Гості з Москви Людмила Літвінчук із сином Олександром та племінницею Олею під деревом загадують бажання — частіше навідуватися до рідного Луцька, звідки 20 років тому виїхали до Росії
Гості з Москви Людмила Літвінчук із сином Олександром та племінницею Олею під деревом загадують бажання — частіше навідуватися до рідного Луцька, звідки 20 років тому виїхали до Росії

Біля В"їзної вежі стародавнього замку Любарта в Луцьку щодня шикуються черги туристів. Подружжя з дітьми, закохані пари й бізнесмени хочуть доторкнутися до символічного "дерева щастя" й загадати бажання. Металеве дерево заввишки 3 м викували в День Незалежності 20 майстрів на фестивалі ковальства і флористики "Солом"яна птаха".

Гартований талісман стоїть на мурованому підніжжі-фундаменті зруйнованого княжого палацу ХІV ст. Підоснова конструкції — білий камінь із закарпатської гірської ріки. Сталевий стовбур тримає розлогу металеву крону, де з гілок звисають ковані обереги. "Дерево" гуртом виковували майстри з Волині, Галичини, Буковини та Закарпаття. На гілках карпатські підкови і бартки, птахи щастя й царські корони. На верхівці закріплене металеве вороняче гніздо — символ сімейного добробуту.

— Є кілька копій трипільських артефактів, які притягують космічну енергію Всесвіту, — каже один із авторів "дерева щастя" 43-річний Володимир Приходько із Чернівців. — Ці амулети додають злагоди в сімейному житті.

Із воронячого гнізда видніється металевий лелека. Його викував багатодітний батько з Івано-Франківська Микола Палій. Поклав птаха у гніздо, щоб збувалися бажання бездітних пар народити діток. Не дивно, що біля "дерева щастя" крутяться жінки з доньками. Кожен воліє доторкнутися до талісмана й подумки загадати мрію.

— Якщо бажання збудеться, то можете розраховувати на рекламу в Росії, — тримається за стовбур "дерева щастя" 42-річна Людмила Літвінчук із Москви.

Першими охрестили луцьке дерево чиновники із кортежу президента Віктора Ющенка, який минулої неділі відвідав Волинь. Столичні гості не зізналися про свої мрії. Сторонні жартівники підказували загадати перемогу на парламентських виборах. Під гніздом звисає гартована підкова щастя. Кажуть, її власноруч викував екс-спікер Володимир Литвин. Він проїздом через Луцьк завітав на фестиваль ковальства. Вдягнув шкіряний фартух, узяв молот і викував розпечену підкову. Нині вона оперезана плетеними солом"яними оберегами, які виготовили майстри флористики.

— Ковалі влаштували для відвідувачів майстер-класи зі справжніми горнами, міхами і ковадлами. Тепер кожен може похвалитися, що кував "дерево щастя", — каже директор історико-культурного заповідника "Старе місто" Тарас Рабан, 49 років.

"Дерево" стоятиме в замку Любарта до осені. Потім скульптуру забере мерія Луцька. Її хочуть встановити в одному зі скверів міста.

Зараз ви читаєте новину «У Луцьку викували "дерево щастя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути