четвер, 01 липня 2010 20:30

Травмованих школярів побільшає у липні-серпні

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Старшокласники (зліва направо) Павло Паламарчук, Ярослав Кривко та Андрій Чапран катаються на скейтах на спортивному майданчику біля Порохової вежі у центрі Львова у вівторок ввечері. Хлопці виходять на вулицю, коли батьки повертаються додому.  Увесь день
Старшокласники (зліва направо) Павло Паламарчук, Ярослав Кривко та Андрій Чапран катаються на скейтах на спортивному майданчику біля Порохової вежі у центрі Львова у вівторок ввечері. Хлопці виходять на вулицю, коли батьки повертаються додому. Увесь день

Із початку шкільних канікул у травмпункт львівської лікарні N8 із побутовими травмами звернулися 190 дітей. Здебільшого з опіками, порізами, забоями.

— У порівнянні з минулим роком, це не критичний показник, червень був дощовим, то сиділи вдома, травмованих школярів побільшає в липні-серпні, — прогнозує завідуючий травмпунктом Олександр Луговий, 32 роки. — Із початком літа діти лишаються без нагляду, тому кількість травм збільшується.

Львів"янка Надія Лемішко, 41 рік, називає шкільні канікули справжнім випробовуванням для себе. Родина живе в Сихівському мікрорайоні. Каже, дітям у спальному районі ніде подітися.

— Недалеко від нас, на вулиці Кавалерідзе, ремонтують теплотрасу, розрили великі траншеї, вони не обгороджені. У вечірню пору, коли немає робітників, та у вихідні діти стрибають по трубах, — каже Надія. — Я благаю свого 10-річного сина не лізти туди. Якби послизнувся і впав із тої труби, то біди не оминути.

У центрі міста підлітки збираються на галявині біля Порохової вежі та на площі перед університетом ім. Івана Франка. Катаються на скейтах і велосипедах.

— Уранці спимо довго, потім трохи у комп"ютер граємо, а ввечері, як батьки приходять із роботи, то виходимо гуляти, — розповідає 14-річний Олексій Мачалко.

На майданчику біля Порохової вежі з бабусями гуляють молодші діти.

— Ото червень я з ними гуляю, у липні батько піде у відпустку. У серпні мама буде з ними, — показує 65-річна Любов Любінська на онуків чотирикласника Богдана та шестикласницю Марію. — Усе літо отут прогуляємо. А де підеш? Хотів Богданчик на "Шрека" в кінотеатр. Я пішла, аж злякалася — 60 гривнів квиток. То нам треба 180 на трьох. Богданчик наскладав 100 гривень, кличе мене: давай підем. Та я так не можу, а Марічка як?

Уранці спимо довго, потім трохи у комп"ютер граємо

Щодня Любов Любінська придумує онукам розваги:

— Були в Стрийському парку, годували лебедів, на Високий замок ходили. До обіду ото погуляємо, по обіді будуть у комп"ютерах сидіти.

Літні гуртки в місті організовує Українська греко-католицька церква. При найбільших храмах є секції катехитичної школи — гуртки, програма "Веселі канікули" — молитви, навчання, ігри, також виїзні табори — 10 днів відпочинку на природі або відпочинковій базі.

Осередки таких занять є при храмах Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові, Володимира і Ольги на Симоненка, Воскресіння на Городоцькій, Вознесіння на Володимира Великого, Матері Божого Проведіння на Лінкольна, Покрови на Личаківській.

— У Львові є шість районних установ дитячо-юнацьких і молодіжних клубів. У них діють 70 секцій різного спрямування, — запевняє Олена Кондрад, 36 років, із міського управління молоді. — Протягом літа там проводять заняття на відкритих майданчиках із розважальними іграми, забавами, майстер-класами, турнірами. Усі діти, які відвідують ці установи, поїдуть улітку в наметові табори в Карпати. Серед найцікавіших заходів — перегляд мультфільмів, мандрівки "Стежками Довбуша", наметові табори, майстер-класи з розпису на камені, турніри з міні-футболу.

54 гуртки для учнів діють у Рівному

Тернопільські школярі влітку відвідують секції у дитячо-юнацьких спортивних школах N1 та N2. У першій на вул. Вишневецького, 8 щодня з 11.00 до 13.00 діють секції волейболу, баскетболу, вільної боротьби, карате. Заняття безкоштовні.

У школі N2 на вул. Острозького, 16 із 13.00 до 20.30 працює басейн. Дитячий абонемент на оздоровче плавання коштує 130 грн на місяць. Заняття проводять двічі на тиждень із 19.00 до 20.00.

У Рівному діють 54 гуртки для школярів 6–18 років у підліткових клубах. В "Омезі" на вул. Павлюченка, 18 займаються авіа- та ракетомоделюванням, у клубі "Фантазія" на вул. Дундича, 2 — бісероплетінням, математикою. Працюють з 10.00 чи з 11.00 до 20.00. Заняття безкоштовні, обіди діти приносять із собою.

В Івано-Франківську впродовж літа працюватиме Центр дозвілля дітей та юнацтва, клуби якого розташовані у різних мікрорайонах міста. Тут навчають бісероплетіння, вишивки, малювання, організовують екскурсії та походи в кіно.

У Луцьку при міських школах діють 27 оздоровчих таборів. Для дітей передбачена розважальна програма: ігри, конкурси, інтелектуальні змагання.

У чернівецькому театрі-студії "Гердан" на вул. Поповича, 4 школярі займаються танцями та співом. Навчання безкоштовне. У міському центрі науково-технічної творчості учнівської молоді на вул. Кошового, 30 діють гуртки фотографів та конструкторів.

Зараз ви читаєте новину «Травмованих школярів побільшає у липні-серпні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути