Ексклюзиви
вівторок, 15 травня 2007 07:01

Світлана Струк із дітьми хотіла поселитися в міськраді

Автор: фото: УНІАН
  Світлана Струк (ліворуч) із 2-річним сином Андрієм, братом Дмитром (9 років) і сестрою Олександрою (8 років) сидять на надувних матрацах у коридорі Львівської міськради
Світлана Струк (ліворуч) із 2-річним сином Андрієм, братом Дмитром (9 років) і сестрою Олександрою (8 років) сидять на надувних матрацах у коридорі Львівської міськради

20-річна львів"янка Світлана Струк минулого четверга прийшла на сесію Львівської міської ради і поселилася там у коридорі. Із собою привела 9-річного брата Дмитра та 8-річну сестру Олександру. На руках тримала 2-річного сина Андрія. На підлозі в коридорі другого поверху розклали матраци, подушки.

— Якщо міська рада не надасть моїй родині житло, я ночуватиму тут, — заявила жінка. — Два роки мушу знімати помешкання за власні гроші. Будинок на площі Соборній біля Галицького базару, у якому я жила до цього 15 років, ще 2002-го визнали аварійним. На стінах утворилися тріщини, на кухні у стелі — дірка. Коли йшов дощ, половину квартири заливало водою. Два роки тому будинок горів. Пожежники казали, що, ймовірно, то був підпал.

Після пожежі Світлана переїхала до родичів у приміське село.

— Але діти в місті прописані, ходили тут до школи. Тому знайшли квартиру в мікрорайоні Новий Львів. Платили 800 гривень за місяць, а взимку — понад тисячу. Чоловік Василь працює монтажником вікон, заробляє 700 гривень. Трохи батьки допомагали.

Тиждень тому до родини Струків прийшла власниця орендованої квартири. Поставили ультиматум: якщо наступного дня вранці не заплатять за житло, то опиняться на вулиці.

— Грошей у нас не було. Я зібрала речі, взяла подушки, матраци, наготувала канапок і пішла з малими до ратуші, — каже Світлана. — Тепер будемо тут жити.

— Я співчуваю мешканцям аварійного будинку, — так зреагувала на появу Світлани з матрацами і подушками керівник департаменту житлового господарства міськради Марія Желіско. — Але я раджу їм сісти не в міськраді, а під кабінетом директора акціонерного товариства "Технопарк ЛЗТА" Юрія Ситника. Він мав знайти житло для чотирьох сімей з аварійного будинку на Соборній площі.

Немає гарячої води й ніде готувати їжу

Коли чиновники переконалися, що Світлана Струк з дітьми збираються залишатися в мерії надовго, вони взялися шукати житло. Спочатку сім"ю хотіли поселити в притулок для бомжів. Однак жінка рішуче відмовилася. Тоді дійшли згоди, що мерія на п"ять днів оплатить родині проживання у двокімнатному номері готелю. А за цей час підшукає їм тимчасову оселю, за яку сплачуватиме орендну плату. Якщо протягом п"яти днів житло не знайдеться, міськрада й надалі платитиме за номер у готелі.

— Нас поселили в готелі "Турист" на вулиці Коновальця, — розповіла Світлана "ГПУ" вчора. — Умови загалом нормальні. Правда, немає гарячої води й ніде готувати їжу. Крім того, нам сказали, що міська рада ще не заплатила за наш номер, вартість проживання у якому — 200 гривень за добу.

Не мають де жити й мешканці решти трьох квартир у будинку на площі Соборній. З четверга на п"ятницю вони ночували в аварійному будинку, аби влада згадала про них.

Аварійний дім узяло в оренду ЗАТ "Технопарк Львівського заводу телеграфної апаратури" й зобов"язалося облаштувати тут офіси, а мешканцям знайти нові квартири.

— Ми були готові витратити на відселення людей 800 тисяч доларів, — каже голова ради товариства Юрій Ситник. — Але самим механізмом відселення мало займатися управління житлово-комунального господарства. Ми не раз зверталися до міської ради з проханням пояснити нам порядок відселення, проте не отримали жодної відповіді.

Марія Желіско заперечує:

— За рік представники "Технопарку ЛЗТА" не надали жодної пропозиції, хоча ми неодноразово писали листи і зверталися до прокуратури.

Зараз "Технопарк ЛЗТА" просить мера Львова Андрія Садового розірвати договір оренди. У міськраді запевняють, що мають нового інвестора, готового вкласти гроші у будинок на площі Соборній.

Скільки займе часу оформлення документів з новим інвестором і пошук квартир, ніхто не каже.

Зараз ви читаєте новину «Світлана Струк із дітьми хотіла поселитися в міськраді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути