Ексклюзиви
четвер, 27 січня 2011 17:58

Що вам хотілося змінити в університеті?

Ігор Калинець, 71 рік, поет. 1961-го закінчив українську філологію:

— Систему виховання. Усі предмети починалися з викладання марксизму-ленінізму. Це забирало багато часу, а на сам предмет лишався куций шматок лекцій. Тому філологи не отримували тих знань з літератури, які повинні б мати.

Гуртожиток був недалеко від університету — на вулиці Дорошенка, де зараз географічний факультет. Кімнати були великі, але у кожній жили багато студентів — від п'яти і більше.

Олена Левицька, 53 роки, державний службовець. Закінчила факультет прикладної математики 1981-го:

— Практично весь рік заняття із фізкультури проходили на стадіоні. Викладач давав завдання пробігти три кола не залежно від погоди — і в мороз, і в дощ. Ми хитрували. Сповільнювали біг, щоб до фінішу прийти після другого кола. Жили у гуртожитку на Пасічній. До головного корпусу на пари можна було добратися лише трамваєм. Найтяжче було встигнути на нульовку. Про викладачів дуже гарні спогади. Іван Дмитрович Квіт із теорії ймовірності завжди першим вітався зі студентами. Зупинявся і знімав капелюха. Ніколи не робив зауважень, але списувати у нього соромилися.

Андрій Парубій, 39 років, народний депутат від "Нашої України". Закінчив історичний факультет 1994-го:

— Найважче було з викладачами старої генерації. На кафедрі КПРС на другому курсі я здавав історію. Усе розказав. Останнє питання сивий професор дає про пакт Ріббентропа–Молотова. Кажу, що це злочинний пакт. Він ставить двійку, відсилає на талон. На другій спробі знов те саме. Дійшло до комісії, там якось здав.

На третьому курсі запровадили вільне відвідування. Шкода, що експеримент протримався рік. Тим, хто вже працював, було дуже зручно.

Людмила Оніщук, 23 роки, логіст мобільного зв'язку. Закінчила історичний факультет 2010-го:

— Хотілося, щоби Болонська система була не тільки назвою. Говорили, що за умови сумлінного навчання протягом семестру можна буде автоматично отримати хороший бал і бути вільним від сесії. Насправді ж так було тільки у перший рік. А пізніше зробили поділ — половину балів набираєш протягом навчання, іншу половину — на іспиті. Відкрили дорогу тим, хто здає сесію за гроші.

Зараз ви читаєте новину «Що вам хотілося змінити в університеті?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути