четвер, 25 березня 2010 17:02

Сміттєпереробний завод зведуть безкоштовно

Угоду про будівництво сміттєпереробного заводу підписала Тернопільська міська рада та українсько-англійська компанія "Ґрін Енерджі Юкрейн". Протягом 25 років сміття із міста будуть забирати та утилізувати безкоштовно.

— Такий проект буде реалізований уперше в Україні. Інвестор вкладає 50 мільйонів доларів на встановлення двох спеціальних герметичних установок. Сміття спочатку будуть сортувати, а потім під тиском розщеплювати на молекули. Процесу горіння немає. А на виході — тільки зола нешкідливих добавок і синтетичний газ. Із нього вироблятимуть електроенергію. Її компанія продаватиме, — розповідає прес-секретар Тернопільської мерії Олег Удич.

"Ґрін Енерджі Юкрейн" спорудить переробне підприємство на території колишнього комбайнового заводу. Це промислова зона на окраїні міста. Завод має запрацювати за рік. Три місяці потрібно на підготовку проектно-кошторисної документації. Ще дев"ять — на спорудження установок.

— Узагалі ж цій технології лише п"ять років. Її використовують в Ізраїлі. А там найвимогливіше екологічне законодавство. Тому можна бути впевненими, що шкоди для довкілля не буде, — продовжує Удич. — Завод працюватиме цілодобово весь рік.

Поки що в тернопільських дворах і далі утворюються стихійні сміттєзвалища. Частину непотребу вивозять за межі області. Колишнє звалище в селі Малашівці Зборівського району досі не приймає сміття із міста.

Зараз ви читаєте новину «Сміттєпереробний завод зведуть безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути