Ексклюзиви
четвер, 28 червня 2012 05:15

Сланцевий газ добуватимуть у дев'яти районах

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Ірина Сех: ”Сьогодні сланцевий газ видобувають лише в пустелі Америки. Європейські країни відмовилися від цього”
Ірина Сех: ”Сьогодні сланцевий газ видобувають лише в пустелі Америки. Європейські країни відмовилися від цього”

На території області видобуватимуть сланцевий газ. У дев'яти районах так званої Олеської площі — Сокальському, Кам'янка-Бузькому, Радехівському, Буському, Перемишлянському, Пустомитівському, Жовківському, Миколаївському, Золочівському районах — уже цього року почнуть бурити свердловини. Загалом їх буде близько тисячі. Промислова розробка газу розпочнеться в 2018-2019 роках.

— Видобувати сланцевий газ в Україні вирішив Кабмін. Нібито для того, щоб зменшити залежність від дорогого російського природного газу. Окрім Олеської площі, задіють ще Юзівську на Донеччині. Тендер на видобуток виграла американська компанія "Шеврон". Зрозуміло, що будуть вкладені американські кошти, тому чекати для держави чи хоча б для області дешевого газу не варто, — розповідає депутат облради Ірина Сех, 41 рік. Депутати  проти видобування. — Ми очікуємо тільки негативу від цього. Найперше — згубного впливу на екологію. Компанія не надала нам інформації, яким є механізм видобування. Відомо, що це складний процес. Спочатку бурять свердловину углиб на декілька кілометрів. Потім  розробляють її в горизонтальній площині. І проводять вибухи, щоби в породі сланцю утворилися тріщини. Будуть забруднені ґрунти, підземні води. Сьогодні сланцевий газ видобувають лише в пустелі Америки. Європейські країни відмовилися від цього. Бо це призводить до вивільнення більшої кількості парникових газів, ніж при видобутку звичайного природного газу, нафти і вугілля.

У людей заберуть землі під видобуток?

— Швидше за все — так. Земельні ділянки заберуть для "суспільних потреб" без відшкодування. Адже ніхто не враховував інтереси територіальних громад, коли визначали переможця тендеру. Можна сказати, що відбулося рейдерське захоплення прав органів місцевого самоврядування. Тому ми вимагаємо прописати в земельному законодавстві механізм вилучення таких земель. Закликаємо всіх селян вийти з вилами, як тільки на їх території приїде перша бурильна машина. Сільські голови і районні ради протестують проти видобутку. Склали безліч звернень до Верховної Ради.

Особливо протестують у Буському районі. Якщо існує хоч найменша загроза для екології чи здоров'я жителів району, громада не дозволить поставити жодної бурової установки, навіть дослідної. Адже район ще не оговтався від ожидівської катастрофи. Люди ще пам'ятають, як їм закривали криниці. Обласна рада постійно готує нові звернення. Проте на них ніхто не реагує.

Чи виїжджали представники компанії на місця, де будуть свердловини?

— Ні. 25 липня розпочнуться семінари в сільських радах. Швидше за все, представники компанії переконуватимуть селян, що від видобутку газу матимуть одні позитиви.

Що планує робити обласна рада?

— Вимагаємо офіційних висновків науковців про загрози, які несе видобуток газу. Щоб наші депутати були у складі комісії при Кабміні, яка буде контролювати процес видобутку. Натомість, коли ми тільки почали це вимагати, раптово поміняли законодавство. Тепер погодження із місцевою радою для видобутку не обов'язкове.

Зараз ви читаєте новину «Сланцевий газ добуватимуть у дев'яти районах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути