четвер, 25 листопада 2010 16:33

"Сергій Надал набрав більше голосів, ніж "Свобода"

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Міський голова Тернополя Сергій Надал
Міський голова Тернополя Сергій Надал

"Затіяв ремонт у своєму кабінеті. Хочу, щоб він був світліший. Стіни попросив пофарбувати у жовтий колір. Робочий стіл поставлю ближче до вікна", —  каже новообраний мер Тернополя Сергій Надал, 35 років.

Говоримо з ним у п'ятницю, 19 листопада, у кабінеті навпроти. Надал  у чорному костюмі поверх сірої сорочки, без краватки.

З 2008-го він є депутатом облради від "Свободи". 16 років працював у Державній податковій адміністрації. Звільнився 6 липня цього року, будучи першим заступником голови ДПА в Тернопільській області. На виборах міського голови за нього проголосували 27% виборців. Його найближчий конкурент, попередній мер Роман Заставний, отримав 16% голосів.

— Чекаю сесії, як манни небесної, — каже Сергій Віталійович. — А то сиджу, як весільний генерал. Мером проголошений ще 5 листопада, а до обов'язків можу приступити тільки після першої сесії. Її скликає та очолює міська територіальна виборча комісія. А вона взяла в заручники 200-тисячне місто. Вимагає публічних вибачень від "Свободи" ( з 5 по 8 листопада "свободівці" розбили намети під ТВК, протестували проти спроб фальсифікувати вибори до міської ради. 7 листопада не випускали членів комісії до 22.00. — "ГПУ").

Чому ви звільнилися з податкової служби?

— За 16 років я зріс професійно. Вивчив податкове законодавство, схеми товарно-грошових потоків різних видів бізнесу. Але прийшла до влади нова президентська вертикаль, новий Кабмін. У них своє бачення на розвиток служби. Ті методи роботи не збігаються з моїми особистими баченнями і тими, які мають побратими зі "Свободи". Уже при новій владі мав пропозицію вищої посади у Хмельницькій області. Але вирішив звільнитися.

Кажуть, на попередній роботі ви нажилися на хабарах.

— Чутки про хабарі — це маразм. Під час виборчої кампанії на мене багато бруду вилили. У чому мене тільки не звинувачували. Аж до організації злочинної групи. Це все нардеп-"регіонал" Орест Муц. Я виграв суд проти нього. Матеріальної компенсації не вимагав, лише моральної. Але він і досі не вибачився через газети.

У мера більша зарплата, ніж у податківця?

— Міський голова отримує в межах 6 тисяч гривень. У мене раніше була зарплата 10–12 тисяч, але цього року і в податковій стільки почали отримувати.

Говорять, ви здобули перемогу завдяки належності до "Свободи".

— Те, що я ішов від цієї політичної сили, звісно, допомогло. "Свобода" зараз є лідером по довірі. Не хотів би хвалитися, але Сергій Надал набрав більше голосів, ніж партія.

Хто фінансував вашу передвиборну кампанію?

— Фінансування міської партійної організації "Свободи" і Сергія Надала — єдине. У партію йдуть люди з малого бізнесу. Заради ідеї, бо більше нема, до кого звернутися. Все разом — я, партія, реклама — обійшлося у межах мільйона 200 тисяч гривень.

Кажуть, серед депутатів від "Свободи" є багато занадто молодих і випадкових людей?

— Середній вік — 33 роки. Це добре. Бо молоді люди повні сил та енергії, здатні до змін, незаангажовані. Є люди, яким і за 40. Ми підбирали представників різних галузей — юристів, медиків, банкірів, виробників, транспортників.

Які проблеми у місті вирішуватимете насамперед?

— Треба закінчити благополучно рік. Маємо на листопад 10 мільйонів гривень нестачі коштів для опалення садочків, шкіл, лікарень. 2,5 мільйона не вистачає на зарплати працівникам дитсадків. 3 мільйони боргу маємо на шляхово-експлуатаційну дільницю. Ці гроші просто не були закладені у бюджеті.

Де шукатимете кошти?

— Там, де можна максимум зекономити. Коли температура в листопаді була 15-16 градусів, виключали опалення на день. Будемо економити на ремонтах, які не потребують негайних вкладень.

Ви обіцяли зробити в місті підігрів тротуарів.

— Зробимо це наступного року. Вибрали три вулиці, найбільш травматично небезпечні, бокові від головної — Руської. Буде або прокладена електрична сітка, або труби з гарячою водою. А зверху — асфальт чи бруківка. Цей проект — не зі стелі. Дороги гріють у Європі. У скільки це обійдеться, зараз не пригадаю. Але йдеться про незначні суми. Зате двірник із кайлом не буде довбати примерзлий сніг і псувати асфальт. І сіллю не треба буде посипати.

Ви хрестили сина бізнесмена Василя Чубака. Цей підприємець теж балотувався на виборах мера. Колишні конкуренти приходять із пропозиціями підтримати їхній бізнес?

— З особистими проханнями не приходили. Але я готовий реалізувати їхні передвиборні обіцянки. Чубак пропонував ремонтувати дороги з використанням новітніх технологій. Василь Лило має пропозицію щодо створення Діснейленду.

Будинок обійшовся у мільйон

Дружина Сергія Надала Олена, 38 років, працює головним економістом в обласному управлінні статистики. Дочка Анастасія — дев'ятикласниця.

— Характер у Насті, як у мене: цілеспрямований і практичний, — усміхається Сергій Віталійович. — Вивчає зараз англійську і німецьку. Ходить до репетиторів.

Надали мешкають у двоповерховому будинку у приміському селі Байківці під Тернополем.

— Чув плітки, що мій дім кілька мільйонів коштує. Це неправда, він звичайний. Будували його сім'єю три роки. Я повертався додому з роботи і мурував. Мав високу зарплату. Крім того, фінансово допомагали батько дружини, її дядько з Канади. Отримали іпотечний кредит. Загалом дім нам коштував близько мільйона гривень. Поряд — земельна ділянка на 10 соток. Професійні ландшафтники гарно її облаштували. Є альтанка з каміном. Біля будинку — газон. Але є і грядка. На ній дружина вирощує петрушку, цибулю, огірки, помідори. Тесть яблуні посадив.

Надали відпочивають у Карпатах.

— Маю бажання провести сесію і вибратися на два-три дні в гори, де не буде "тягнути" мобільний телефон. А то, доки ми з вами говоримо, уже є вісім пропущених дзвінків за півгодини. Моє хобі — футбол. Я — голкіпер, раніше щонеділі з друзями збиралися на стадіоні у парку. Відколи почалися вибори, часу не було.

Міський голова їздить на чорному "Мітцубісі Паджеро". Каже, придбав авто у кредит на сім років.

Зараз ви читаєте новину «"Сергій Надал набрав більше голосів, ніж "Свобода"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути