Ексклюзиви
понеділок, 19 березня 2007 16:00

Серед школярів поширюється залежність від трамадолу

Дві третини львівських школярів бодай раз спробували ліки трамадол, що можна використовувати як наркотик. Про це заявляють у львівському наркологічному центрі "Дорога".

— У місті є шість "трамадольних" аптек. Три з них — біля Стрийського базару, — каже 49-річний Ігор Лебединець, психолог наркологічного центру "Дорога". — На початку березня попросив підлітків купити пігулки в аптеці на вулиці Шота Руставелі. Вони без проблем принесли шість капсул, ще й поскаржилися, що таблетки подорожчали.

21-річний львів"янин Віктор Калінін — колишній наркозалежний — говорить, що трамадол в аптеках продають без рецепту, по 3,5–4 грн за пігулку:

— Я три з половиною року "сидів" на трамадолі, — каже Віктор. — Спочатку було відчуття впевненості, розкомплексованості. А потім не міг покинути. Перша доза — шість капсул. Потім витрачав по 20 доларів у день. Щодня крав гроші у батьків, аби купити наркотики. Через депресію двічі намагався покінчити життя самогубством. Але пройшов курс реабілітації в центрі "Дорога". Тепер можу по очах впізнати трамадольщиків.

— Наші пацієнти — юнаки до 20 років, — додає 42-річна Надія Пазиняк, психолог Львівського наркодиспансеру. — Вони почали вживати цей препарат у 13–15 років, коли організм ще не сформований. Як наслідок, у них дуже низький рівень інтелекту й відсутність мотивації жити.

Перших півроку залежність від ліків-наркотиків неможливо діагностувати. Системне вживання спричиняє порушення функціонування внутрішніх органів, напади білої гарячки та епілепсію.

Трамадол виробляють заводи у Харкові, Горлівці та Києві.

— 2006 року увага до трамадолу посилилася, — продовжує Лебединець. — Його ще не заборонили, а в продажу з"явилися аналоги, наприклад, золдіар. Чому з цим так складно боротися? Бо прибуток від такого наркобізнесу дорівнює п"ятій частині державного бюджету.

Зараз ви читаєте новину «Серед школярів поширюється залежність від трамадолу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути