понеділок, 14 травня 2007 07:01

Сербернар Агнес стала третьою на чемпіонаті світу

Автор: фото: Віталій Грабар
  Едуард Мочайло в селі Наварія поблизу Львова виводить сенбернара Агнес на прогулянку
Едуард Мочайло в селі Наварія поблизу Львова виводить сенбернара Агнес на прогулянку

Найкращих сенбернарів світу обирали 30–31 березня в словацькому місті Доновали. Журі присудило третє місце собаці Агнес, власник якої — 36-річний львів"янин Едуард Мочайло.

З Едуардом зустрічаємося в селі Наварія біля Львова. Тут він збудував вольєри. Нині має шість сенбернарів.

— З України на чемпіонат нас їздило тільки двоє: я з Агнес і мій львівський товариш Володимир Грицина зі своїм Шоном, — розповідає Едуард. — На кордоні обов"язково вимагають результати тестів на сказ. Але в Україні їх не роблять Ось і виходить, що перетнути кордон із сенбернаром легально майже неможливо. Тільки завдяки тому, що всі мої пси — з-за кордону, вдалося це залагодити. Кожен мій собака має європаспорт, номер та вставлений у шию чіп з усією інформацією.

— Агнес, фу! — Едуард відкриває дверцята вольєра. Звідти вибігає сенбернар по пояс господареві. Підставляє голову, просить, щоб її погладили.

Чоловік каже, що сенбернарами цікавиться 25 років:

— Першого пса, якого звали Дональд, мені подарували в 13 років. Собака був хворий, не стояв на ногах. Його хотіли усипити. Уже через два роки він у мене став чемпіоном України. Брав участь у показових виступах — стокілограмовий сенбернар долав півтораметрові бар"єри, ходив по драбинах. Із Дональдом ми сім років їздили на всі змагання, що проводили в країні.

Розказує, що нині в Україні чистокровні сенбернари є тільки у Львові та Запоріжжі:

— Років десять тому наші собаководи почали спаровувати сенбернарів із кавказькими вівчарками. Отримували так звану московську сторожову породу. Потім тих дворняг намішали з сенбернарами. Зараз цих псів продають на ринках по 200–300 доларів.

Деякий час Едуард не мав своїх сенбернарів. А два роки тому взявся скуповувати псів із різних країн Європи.

— Мінімальна вартість такого собаки — тисяча євро, — веде далі. — А ще транспортування. Агнес, наприклад, ми везли поромом зі Швеції до польської Гдині. Лише пором обійшовся в 500 євро. А Нільса з Нідерландів передавали літаком. Через два тижні мені мають привезти зі Швеції ще одне цуценя.

Після купання пса треба п"ять годин сушити спеціальним феном

За словами чоловіка, найбільші надії покладає на п"ятимісячного Ваню, привезеного з Угорщини:

— Придбав, коли Вані було всього чотири дні. Це перспективний собака. Його батько з Америки, мати — з Нідерландів. Його сестри Іра та Івона поїхали до Росії та Нідерландів, відповідно.

— Сенбернари — надзвичайно дружелюбні пси, — зауважує Едуард. — Багато хто боїться їх через розміри і неприємні червоні очі. Та й доглядати за ними важко. Після купання пса треба п"ять годин сушити спеціальним феном. На весь розплідник щомісяця витрачаю не менш як триста  доларів. Двадцятикілограмового мішка корму вистачає десь на п"ять днів. Маю угоду з м"ясокомбінатом — вони постачають мені рубець і м"ясо. Двічі на тиждень собак оглядає ветеринар.

У Мочайла працюють кілька місцевих жителів. Годують собак, миють вольєри. Кожні три місяці тварини проходять спеціальну обробку від кліщів, бліх, глистів.

— Хочу облаштувати цю ділянку повністю для собак, — ділиться Едуард. — А поруч звести будинок для своєї родини. Ось тут буде невеликий готель для собак, — показує праворуч від вольєрів. — Біля нього — перукарня, ветеринарний кабінет.

В одному з вольєрів — двоє псів.

— Це Аміго і Дафні, — говорить господар. — 7-річний Аміго — чемпіон Німеччини. Дафні два роки, вона родом із найвідомішого в Німеччині розплідника Фон Вінґерт. Собаки саме в тому віці, що час їх спаровувати. За їхніми песенятами люди записуються в чергу за рік. Роблю це все не для бізнесу, а задля власного задоволення, доки дозволяють фінанси. Працюю начальником служби безпеки кредитної спілки "Християнська злагода".

Дружина Едуарда — перукар, стриже собак.

— З Оленою познайомився в Польщі на виставці собак, — розказує чоловік. — Тримаємо вдома також сім пуделів. Один із них — від чемпіона світу. Своїй 14-річній доньці Тетяні нещодавно придбав чотиримісячне песеня йоркширського тер"єра. Готує для виставки.

Мочайло перевозить своїх собак спеціально обладнаним автомобілем "фіат".

— Коли ще не мав авто, мусив повністю викуповувати два купе, аби відвезти на виставку до Харкова двох сенбернарів, — каже господар.

Зараз ви читаєте новину «Сербернар Агнес стала третьою на чемпіонаті світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути