четвер, 22 листопада 2007 19:21

Роман Дрозд випав із четвертого поверху

Автор: фото: Олег СНІТОВСЬКИЙ
  Тернополянин Роман Дрозд у лікарняній палаті з матір’ю Наталією. Хлопець навчається в шостому класі. У два з половиною роки він випав із четвертого поверху
Тернополянин Роман Дрозд у лікарняній палаті з матір’ю Наталією. Хлопець навчається в шостому класі. У два з половиною роки він випав із четвертого поверху

"Отут усе сталося, — каже тернополянка Наталія Дрозд, 35 років. Жінка витирає сльози й показує на вікно четвертого поверху гуртожитку, що на вул. Фабричній, 2. — Якраз Вербна неділя була і День космонавтики. Я годувала двомісячного Тарасика, а Ромцьо, він мав два з половиною роки, відійшов на хвильку від мене. Раптом почула страшний крик — якийсь чоловік біг сходами знизу і кричав, що чиясь дитина впала з вікна. Я вся затерпла. Зразу відчула — то мій Ромко. Уже не пам"ятаю, як вибігла. Кинулася під дім, а там — калюжа крові і моє дитя лежить. Схопила, а він не дихає."

Приїхала "швидка". Лікарі спочатку сказали, що вже нічим не допоможуть. Однак забрали хлопчика з мамою до обласної дитячої лікарня. Роман Дрозд два тижні пролежав у реанімації як безнадійний, у стані церебральної коми.

Відтоді минуло дев"ять із половиною років. Нині хлопець сам ходить. Навчається у шостому класі, має гарні оцінки. Щоправда, досі раз на квартал приймає різні процедури.

Розмову з матір"ю продовжуємо в центрі реабілітації дітей-інвалідів Тернопільської обласної дитячої лікарні. До ноги Романа підключений жмут дротів, поруч — прилад, який видає імпульси. Під стелею, перед ліжком — великий екран. Іде серіал про людину-павука. Роман запевняє, що почувається добре:

— Мрію стати космонавтом, літати.

У червні в лікарні була дружина президента Катерина Ющенко. Вона розмовляла з хлопцем, подарувала кілька ігор.

Лікарі спочатку сказали, що вже нічим не допоможуть

— Ми мали одну стежку — до церкви, — продовжує Наталія Дрозд. — Молилася вся родина. У Колодіївку, Почаїв, Зарваницю їздили. А ще, якби не лікарі з неврології, не знаю, чим би то закінчилося. Ліки дуже дорогі.

Наталія отримує пенсію з догляду за дитиною — 520 грн на місяць. Чоловік Олег, 37 років, тривалий час заробляв у Португалії на прожиття сім"ї і лікування сина.

У палату заходить лікар Наталія Свірська, 50 років. Саме до неї привезли Романа після падіння. Нині вона — завідувач Центру реабілітації дітей-інвалідів обласної дитячої лікарні.

— Він був у дуже тяжкому стані, — згадує Свірська. — Мав внутрішньочерепний крововилив, перелом шийного відділу хребта, спастичний тетрапорез, був паралізований. Якби не гілка, за яку зачепився під час падіння, і клумба, на яку впав, усе могло би закінчитися трагічніше. Лежав у нас півроку, ледве дихав. Але вже у п"ять років самостійно пішов. У нас тут різні діти. Є й такі, що з другого поверху падали, і після автоаварій. Але щоб із четвертого — тільки Роман Дрозд. Лікарі зробили все, що могли. А може, йому допомогло ще й прізвище таке — пташине. Або ангели.

Зараз ви читаєте новину «Роман Дрозд випав із четвертого поверху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути