четвер, 15 травня 2008 07:12

Рибалкам на змаганнях заборонили вживати спиртне

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Богдан Столяр приніс рибу на зважування. Суддя першої категорії Микола Рюмін (перший праворуч) фіксує результат. За найбільший улов на чемпіонаті Тернопільщини львів’янин отримав нагороду — металеву рибину та сертифікат на 700 гривень
Богдан Столяр приніс рибу на зважування. Суддя першої категорії Микола Рюмін (перший праворуч) фіксує результат. За найбільший улов на чемпіонаті Тернопільщини львів’янин отримав нагороду — металеву рибину та сертифікат на 700 гривень

Майже 40 рибалок приїхали на озеро неподалік села Козівка Тернопільщини. Там відбувався перший відкритий чемпіонат області з риболовлі. Учасники закидали спінінги з берега.

— Приїхали не тільки з Тернополя. Є по дві команди із райцентрів — Заліщиків і Теребовлі, а також зі Львова. Полюють на хижу рибу: окуня, щуку та судака, — розповідає суддя чемпіонату Богдан Балабан, 54 роки. — Загалом це 12 команд, по три людини в кожній. Ще двоє змагаються в особистій першості.

Берег озера розділили на три зони. Сектор кожного учасника відділяє натягнутий мотузок. Відстань між рибалками — 5 м. За порядком стежать 12 суддів.

О сьомій ранку секретар змагань Георгій Кучерявий, 58 років, свище у свисток і сигналить у клаксон автівки. Це означає початок чемпіонату.

— О четвертій ранку виїхав зі Львова, щоб устигнути сюди. Ще сина Владислава взяв. Йому 20 років, але рибалка затятий, — розповідає львів"янин 45-річний Олександр Вільгуцький. Він рибалить на мікросиліконову приманку. — Останні два роки нічого з улову додому не несемо. Рибу випускаємо. Бо цікавий не улов, а процес.

Каже, спінінгів вітчизняного виробництва у магазинах немає.

— Користуюся корейським, а син придбав собі дорожчий, японський, — продовжує чоловік. — Це, звісно, великі гроші. Але спінінг купують на роки. А от на всі приманки і плесенки щомісяця до 200 гривень витрачаю.

Жінок серед учасників немає. Зате неподалік від них рибалить тернопільське подружжя. Оксана Яроцька, 41 рік, раз по раз витягає з води рибу.

— Ми часто беремо участь у таких змаганнях. Навіть наша дочка Таня любить рибалити. Цього разу не змагаємося. Привезли команду зятя. Хочу побачити, чого він від мене навчився, — розповідає 45-річний Олег Яроцький.

Улов судді зважують, а потім випускають рибу у воду. Найбільше — 1 кг 407 г — зловив Богдан Столяр, 30 років, зі Львова.

— Я спінінгую 15 років. Якось навіть 12-кілограмового сома спіймав, — хвалиться рибалка.

— Серед виловленого переважно окуні. Траплялися судаки і щуки, — говорить заступник головного судді Микола Рюмін, 53 роки. — Перед учасниками поставили обмеження: не вживати спиртного. За алкоголь довелося б дискваліфікувати. Усі були тверезі.

За перші три місця командам передбачені металеві рибки та медалі. Для трьох найкращих рибалок — кубки і сертифікати на 700, 400 і 200 грн. На ці гроші можна придбати товари в тернопільському магазині "Рибак".

— Змагання на Тернопільщині організовую з 2006 року. Рибальство — це наймасовіший спорт в Україні, — показує фото чемпіонату на мобільному телефоні віце-президент обласної Федерації риболовного спорту Любомир Шимків, 57 років. — Сам у чемпіонатах участі не беру. Бо профі — можу всіх обіграти.

Найбільшою популярністю серед рибалок користуються Тернопільський став, Івачівське водосховище та Дністер. Там можна порибалити безкоштовно.

— Зараз майже всі ставки здані в оренду. Наприклад, у селі Бережанка Лановецького району за разову риболовлю доведеться викласти 10 гривень, а в селі Довжанка Тернопільського — 20. Риба там однакова — коропи і карасі. Але ціну кожен господар водойми встановлює сам. Що далі від обласного центру, то дешевше, — пояснює Шимків.

Після закінчення чемпіонату рибалок пригощали рибною юшкою.

Зараз ви читаєте новину «Рибалкам на змаганнях заборонили вживати спиртне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути