четвер, 18 листопада 2010 19:16

Прийомні сім'ї можуть залишити без пільг

— Дзвонили мені з району, казали, якісь нові документи прийшли. Ніби можемо тепер без пільг лишитися. А у нас же дев'ятеро дітей, — розповідає Людмила Нестерюк, 51 рік, із села Молотків Лановецького району Тернопільщини. З чоловіком Іваном 2009-го вона створила дитячий будинок сімейного типу. Виховують дітей із Тучинської спеціалізованої школи-інтернату.

Відповідно до закону, який прийняли у січні цього року, багатодітні сім'ї мають право на 50-відсоткову компенсацію за світло, тепло, газ, квартплату і телефон. А діти з цих родин можуть безкоштовно користуватися міським та міжміським транспортом. Проте у жовтні Міністерство у справах сім'ї й молоді видало нове роз'яснення цього закону. Дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім'ї не вважають багатодітними.

— Хоч гроші на діток дають, але видатки великі. У нас дім на 230 "квадратів", тільки за світло і газ до 1000 гривень на місяць іде. Одягу багато треба, харчів, — каже Людмила. — Хоч би безкоштовний проїзд для дітей залишили.

На Тернопільщині 8400 багатодітних сімей та дев'ять будинків сімейного типу.

— Твердження про багатодітну сім'ю у законі прописано доволі розмито. Відповідно до поправок, такою вважають родину, де є рідні мама, тато та троє і більше дітей. Вони занесені у спеціальний реєстр, ми видаємо їм посвідчення, — пояснює Світлана Шимчук, 45 років, із обласного управління сім'ї та молоді. — Дитячі будинки сімейного типу і прийомні сім'ї в реєстр не внесені. Вони отримують по два прожиткові мінімуми на кожну сироту. І сюди вже включені витрати на світло-газ. Хоча ми ще чекаємо, коли будуть внесені поправки у закон про охорону дитинства. Тоді можна буде сказати остаточно про статус та пільги для цих родин.

Зараз ви читаєте новину «Прийомні сім'ї можуть залишити без пільг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути