Ексклюзиви
понеділок, 06 серпня 2012 05:45

Півтисячі шкіл не мають внутрішніх туалетів

Автор: фото: Ірина Зджанська
  Роман Бабій: ”До кінця цього року можемо спорудити 
163 туалети”
Роман Бабій: ”До кінця цього року можемо спорудити 163 туалети”

Міністр освіти Дмитро Табачник заявив, що до середини жовтня в усіх школах облаштують туалети всередині приміщень. На Львівщині є 503 школи із надвірними вбиральнями. На переобладнання їх у внутрішні передбачили 4,4 млн грн. Як ними розпорядяться, розповідає заступник начальника обласного управління освіти та науки Роман Бабій, 51 рік.

— Вирішенням проблеми шкільних туалетів в області серйозно зайнялися 2008 року. Тодішній голова облдержадміністрації Микола Кміть сказав, що не годен дивитися, як діти вибігають на вулицю в 20-градусні морози. Тоді тільки половина шкіл — 700 — мали надвірні туалети. Ситуація найгірша в гірських віддалених районах. Навчальні заклади будували там без системи водовідведення. Вигрібні ями ставили на подвір'ї шкіл. У райцентрах ситуація краща. На п'ять-шість шкіл лише в одній туалет на вулиці. За три роки обладнали внутрішніми вбиральнями 219 закладів, витратили майже 13 мільйонів гривень. Зараз у нас менше грошей і більше шкіл. За попередніми підрахунками, до кінця цього року можемо спорудити 163 внутрішні туалети. Решту — до осені наступного. Закладемо у програму розвитку освітньої галузі значно більше коштів, ніж цьогоріч.

Санепідемстанція може призупинити роботу шкіл без внутрішніх туалетів?

— Питання таке стояло, але нам вдалося домовитися. Не те, що на туалети вони закриватимуть очі, просто, можливо, дадуть дозвіл на тимчасове користування ними. Санстанція розуміє, що облаштування вбиральні — це не справа одного дня. Усе залежить від фінансових можливостей та від того, чи є вільні приміщення у навчальному закладі чи їх потрібно добудовувати. Так що з 1 вересня працюватимуть усі школи.

Були випадки захворювань дітей через негігієнічні і холодні туалети?

— Таких скарг від батьків ми не отримували. Однак листи з проханнями покращити вбиральні приходять часто.

Чи збиратимуть у батьків гроші на будівництво вбиралень?

— Якщо вони хочуть, щоб їх діти навчалися в гарних умовах, а держава цього не може забезпечити, то такий варіант можливий. Але якщо директор скаже: "Оцей туалет треба завалити, тут треба прибудову і ви примусово маєте здати 400 гривень" — це викличе агресію. Ми завжди наголошуємо керівникам шкіл уважно обирати батьківський комітет. А то найчастіше до нього входять жінки, які мають багато вільного часу, сім'ю забезпечують чоловіки. Вони не розуміють, що інша жінка гарує, щоб прогодувати дитину. Хто може, нехай здає гроші.

Які ще є проблеми в сільських школах?

— Брак шкільних автобусів. Забезпечити ними всі школи зможемо лише за рік-два. Цьогоріч держава нам виділяє 31 автобус. З обласного бюджету хочемо закупити ще шість. А всього потрібно 87.

Зараз ви читаєте новину «Півтисячі шкіл не мають внутрішніх туалетів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути