Ексклюзиви
середа, 06 серпня 2008 07:11

Пільговики потіснили медалістів під час вступу до університету

Автор: фото: Роман ЖИЖАРА
  Батьки абітурієнтів зірвали оголошення і списки вступників на дошках біля Волинського національного університету. Те, що лишилося викладачі заліпили скотчем
Батьки абітурієнтів зірвали оголошення і списки вступників на дошках біля Волинського національного університету. Те, що лишилося викладачі заліпили скотчем

Міністерство освіти і науки України відправило попередження Волинському університетові ім. Лесі Українки за порушення і непрозорість вступної кампанії. Зі столиці до Луцька відрядили комісію для перевірки правил прийому студентів.

— Я утримуюся від коментарів. Лише зазначу, що непорозуміння виникли з вини нашого комп"ютерного програмного забезпечення, — каже ректор університету Ігор Коцан, 42 роки.

Скандал навколо іспитів спалахнув через невдоволені листи до Києва батьків абітурієнтів. У них повідомляється, що медалісти та випускники з максимальними балами в сертифікатах не можуть потрапити на державну форму навчання.

— На факультети права, фінансів і кредиту, обліку та аудиту, журналістики діти з 200 балами не могли поступити, бо всі місця заповнені пільговиками, — обурюється мати абітурієнтки 38-річна Олена Приходько з Луцька.

Пільговикам достатньо мати 124 бали в сертифікаті, щоб поза конкурсом вступити на державну форму навчання.

— Нехай піднімуть прохідний бал для пільговиків хоча б до 150 балів. Або влаштують окремі вступні конкурси для загальних і пільгових абітурієнтів, — вимагають вступники.

У Волинському університеті сумнівними видалися результати тестування випускників підготовчих відділень при зарахуванні на правничий факультет. Саме ці абітурієнти разом із пільговиками забрали у шкільних відмінників бюджетні місця. Проте у приймальній комісії пояснюють: порушення лише в тому, що неправильно склали таблиці та списки, як того вимагає Міносвіти.

— У нас застаріла нормативна база, тому ми йшли своїм шляхом, — каже відповідальний секретар приймальної комісії університету Андрій Слащук, 46 років. — Будь-яка інстанція може придертися до кожного слова — не так звучить або неправильно заповнена заява.

На Волині до вищих навчальних закладів намагалися вступити понад 17 тис. абітурієнтів. На одне місце претендували 5–12 випускників.

Однак 90% довелося вступати на платну форму.

Мати-вдова чотирьох дітей 52-річна Ніна Ковальчук із райцентру Ковеля відмовилася віддавати доньку на навчання за контрактом. Надія хотіла безплатно вчитися на юридичному факультеті ВНУ.

— Чоловік помер сім років тому. Сама я не зможу платити 12 тисяч гривень за рік, — ділиться Ніна Ковальчук, шкільний учитель географії.

Після невдалої спроби вступити на державну форму навчання багатодітна мати вирішила віддати доньку до Волинського коледжу рекреаційних ресурсів і права при університеті. Там беруть 5 тис. грн за рік. За три роки випускниця з дипломом молодшого спеціаліста зможе вступити одразу на третій курс юридичного факультету університету.

— Меншій доньці Ользі сповнилося 13 років, скоро їй теж вступати. Хочу оформити її як пільговика-напівсироту багатодітної матері. Тоді точно поступить на безплатне, — додає жінка.

Зараз ви читаєте новину «Пільговики потіснили медалістів під час вступу до університету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути