Ексклюзиви
четвер, 09 вересня 2010 17:57

Отрута десять років пролежала просто неба

Автор: фото: Сергій ПОТЯГ
  На залізничній станції в райцентрі Берегове на Закарпатті працівник ”Національного центру поводження з небезпечними відходами” подає колегам на вагон спеціальний мішок. У такі перекладають ”премікс” з бочок. Потім вантажний кран перекладає мішки з вагона
На залізничній станції в райцентрі Берегове на Закарпатті працівник ”Національного центру поводження з небезпечними відходами” подає колегам на вагон спеціальний мішок. У такі перекладають ”премікс” з бочок. Потім вантажний кран перекладає мішки з вагона

"Нарешті "премікс" вивозять із нашого села. Люди роками стороною обходили гаражі, де лежить та отрута. Боялися, що від її випарів можна захворіти", — каже сільський голова Великої Бакти Берегівського району Закарпаття Наталія Граб, 47 років. У центрі села біля свердловини з питною водою 10 років лежали 200 т отруйної речовини — "премікс".

Із 1999-го по 2005-й його таємно завозили на територію області з Угорщини. 1300 т зберігали в мішках на залізничному вокзалі в місті Берегове, по селах району. Декларували як теплостійкий наповнювач для виробництва шин. Експортував її концерн "Елтекс". Із українського боку відходи приймала спеціально створена фірма "Озон". Пізніше експертиза встановила, що "премікс" — отруйні промислові відходи. За чутками, до цього був причетний тодішній народний депутат України Іштван Гайдош, 39 років. Він очолював Демократичний союз угорців на Закарпатті.

2005 року жителі Великої Бакти забили на сполох. Обласна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом ввезення отрути. Київський інститут гігієни та медичної екології ім. Марзаєва дослідив суміш і дійшов висновку, що "премікс" містить небезпечні для здоров"я людей оксиди важких металів. Складається з 35 видів хімічних речовин. 2007-го небезпечну речовину запакували у спеціальні бочки.

Справу розслідувала Служба безпеки України. Фірму "Озон", яка порушила умови зберігання "преміксу", визнали винною, оштрафували. 1 вересня цього року нарешті виділили 1,2 млн грн на утилізацію речовини.

"Премікс" складається з 35 видів хімічних речовин

3 вересня на залізничній станції в райцентрі Берегове 13 робітників "Національного центру поводження з небезпечними відходами" пакують темно-сірий порошок у білі великі лантухи. Одягнені в захисні костюми, рукавиці, на обличчях — маски.

За один день перезавантажують до 50 т суміші.

— За шість днів на Польщу відправили 10 вантажівок із "преміксом", — каже один із робітників Геннадій Іванов, 28 років. Він із колегами приїхав із Хмельницького. — Це понад 200 тонн. Там на заводі фірми "Сарпі" його утилізують. До кінця вересня запакуємо у біґ-беґи всі 1300 тонн суміші. Але вивозити будемо поетапно, бо завод не зможе переробити всю цю гидоту за місяць.

Зараз ви читаєте новину «Отрута десять років пролежала просто неба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути