Ексклюзиви
четвер, 05 лютого 2009 18:30

Отець Василь Федько виганяє злих духів

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Отець Василь Федько відправляє ранішню службу  у середу в каплиці Різдва Пресвятої Богородиці у селі Солонка Пустомитівського району поблизу Львова
Отець Василь Федько відправляє ранішню службу у середу в каплиці Різдва Пресвятої Богородиці у селі Солонка Пустомитівського району поблизу Львова

"Чого до мене причепився? Звідки ти на мою голову взявся?" — чути жіночі крики з невеликої каплиці Різдва Пресвятої Богородиці у селі Солонці Пустомитівського району біля Львова.  Щоп"ятниці та щосуботи після літургії тут читають молитви за здоров"я парафіян, виганяють злих духів.

Усередині каплиці праворуч вишикувалися парафіяни. Чекають своєї черги глянути у церковну чашу. У скриньку для пожертв кидають гроші.

До священика-екзорциста отця Василя Федька, 43 роки, підходить 24-річна Ірина з міста Стрия. Дивиться в чашу і блідне. Священик читає молитву. Ірина починає кричати та битися у конвульсіях. Шестеро чоловіків ледве її втримують.

На вулиці Ірина приходить до тями.

— У мене велика проблема. Вже третій раз приїжджаю в Солонку, — розповідає вона. — Досі не зможу вийти заміж. Ще у школі мала добру товаришку. Вона якось ні з того ні з сього сказала, що я вийду заміж, коли в неї вже діти будуть дорослі. Її синові на днях виповнилося шість. На мене ніхто й не подивиться. Священик заборонив мені з нею бачитися.

З храму чути матюки. До отця Василя підійшов алкоголік. Священик дає чоловікові вино. Той гидливо проливає спиртне, верещить.

Жінка у черзі непритомніє. У неї хворе серце.

— Ходімо додому, — просить чоловіка. Той відмовляється. Отець Василь радить хворій одягати сорочку навиворіт.

Вісім років тому священик переселився до Солонки із села Розлуч Турківського району на Львівщині. З дружиною виховує трьох дочок.

— Я змалку тягнувся до Бога, до церкви, до співу церковного, — каже отець Василь. — Кожен священик може вигнати з людини нечистого. Та цим займаються одиниці. Інші бояться. Але талант не можна ігнорувати — Господь покарає.

Священик застерігає людей, щоб не ходили до ворожок. Каже, їм нечистий допомагає.

— Людина не відчуває, коли в неї диявол вселяється, — веде далі отець. — Люди — слабохарактерні, а злий дух наче голодний лев по пустелі ходить і шукає пристанища. Тільки дитина народиться — нечистий одразу чатує на неї. Найчастіше він вселяється у гордих та несправедливих.

Мешканці Солонки сперечаються. Одні сумніваються у таланті священика. Подейкують, він заробляє у такий спосіб гроші. Інші ж переконані, отець Василь зцілив багатьох хворих.

— Приїхав у село із Прикарпаття, — обурюється 50-річний корінний солонківчанин. Чоловік не хоче, аби його прізвище та ім"я з"явилися в газеті. — Разом із ним прибули інші прикарпатці. Отець своєї хати не мав. Почав гроші збирати — собі віллу вибудував. До тої церквушки одні його земляки ходять. Вони спектакль улаштовують, рекламу священикові роблять. Приїжджі на то купуються.

— Отець щойно у Солонку переїхав, одразу капличку поставив, — заперечує секретар Солонківської сільської ради Іванна Гук. — Почав будувати новий мурований храм. Залишилося тільки його накрити. І все це за власні кошти. Є зцілені, які до кінця свого життя будуть йому вдячні.

Найвідомішим львівським екзорцистом є отець Василь Вороновський. Він править у церкві Святого Михайла. У соборі Святого Юрія нечисту силу з парафіян виганяють священики Василь Пантелюк та Григорій Планчак.

— Питання екзорцизму дуже делікатне. Дехто стверджує, що це психологічне явище, — розмірковує Павло Дроздяк, прес-секретар Львівської архиєпархії Української греко-католицької церкви. — Ми не можемо заперечувати екзорцизм. Якщо людина не живе з Богом, у неї можуть вселитися нечисті сили. Отці-екзорцисти допомагають людям очистити душу.

У людину може вселитися нечистий ще й тоді, коли вона ворожить.

Голова Асоціації практикуючих психологів Львівщини Ігор Корнієнко, 49 років, каже, що екзорцизм — один із різновидів психотерапії.

— Я не дуже вірю, що біс може вселитися в людину, — пояснює. — Як правило, до екзорцистів звертаються люди з психопатичними проблемами, роздвоєнням особистості. Такі священики є добрими психотерапевтами. Перед сеансами вони постять, моляться. Володіють даром навіювання, переконують людину, що все буде добре. На таких сеансах вона може одужати. Головне — вірити у це.

Зараз ви читаєте новину «Отець Василь Федько виганяє злих духів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути