пʼятниця, 04 липня 2008 07:12

Олег Бунь запровадив моду на великі сувенірні олівці

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Олег Бунь на ринку в Яремчі ставить автограф олівцем завдовжки метр. Ціна сувеніра — 50 гривень
Олег Бунь на ринку в Яремчі ставить автограф олівцем завдовжки метр. Ціна сувеніра — 50 гривень

64-річний Олег Бунь із міста Яремче на Івано-Франківщині виготовляє вдома кольорові олівці великих розмірів. За місяць може заробити до 3 тис. грн.

— У мене дід картинки різьбив, певно, в нього вдався, бо батько електрик, — говорить Олег Бунь.

Виробництво кольорових олівців чоловік налагодив три роки тому. Ідея прийшла випадково, коли пішов до лісу по хмиз.

— Розчищали ліс, гілок багато нарубали, пішов назбирати трохи для печі. Узяв одну гіляку, другу, дивлюся, щось нагадує. Покрутив трохи — як кулькова ручка. Присів собі й подумав, а чому не можуть бути ручки таких розмірів? — згадує умілець.

Бунь нарізав кусками гіляки по 12 см кожна. Приніс додому й поставив заготовки біля станка. Одну частину трохи заточив, іншу рівненько зашліфував. Вистругав п"ятикутну форму. Пробив отвори діаметром 5 мм. Залишилося знайти графіти. Попитав сусідів. Потім пішов до канцелярського магазину. Пачка з 12 штук коштує 5 грн.

Графітну паличку Олег Бунь за допомогою молотка втиснув у отвір стержня. І заточив горішній кінець. Вийшов олівець.

За раз Олег Бунь витесав 12 штук. Відніс олівці на продаж до сувенірного ринку в Яремчі.

— За півгодини в мене розібрали всі до одного, а якась група із Німеччини замовила сто штук на сувеніри. Просили зробити за два тижні й не знімати кори, аби сувенір про Карпати нагадував. Дали 200 доларів.

Чоловік під олівці використовує тільки гірські породи дерев. Найкраще підходять карпатська ліщина, бук і береза. Вони гнучкі й не кришаться, добре піддаються обробці. Бажано брати дерево, що недавно зрубане. Яке довго вилежиться — надто сухе і ламатиметься. Нині кольоровий графіт умільцеві спеціально привозять із Польщі по 2 грн за пачку. Із розмірами Бунь експериментує. Каже, зробив одного разу найдовшого олівця — півтора метра. Одразу купив якийсь іноземець за 50 доларів. Робить майстер і звичайні олівці для малювання, але їх беруть рідше. 12 штук коштують 10 грн. Таких у магазинах повно, а його сувеніри — неповторні. Такі олівці продає від 5 грн. Ціна залежить від розмірів.

— Найбільший торг улітку та взимку. Багато туристів приїжджає. Я до тисячі олівців витесую. За місяць можу заробити три тисячі гривень, — тішиться Олег, — тут великого розуму не треба, головне — залучити уяву.

— Чоловік у мене талановитий, але не вміє своєї праці цінити, — говорить 60-річна Марія Бунь, дружина майстра. — До нього тако підійдуть, а ну, кажуть, навчи, як ти то робиш. Той бере і все розказує. Тепер таких олівців по всьому базару повно. І навіть у Львові на "Вернісажі". Що то насправді Олег таке придумав, ніхто не знає.

Зараз ви читаєте новину «Олег Бунь запровадив моду на великі сувенірні олівці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути