четвер, 03 лютого 2011 17:33

Біля вокзалу збудують смугу скляних магазинів

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Із площі перед терміналом Головного залізничного вокзалу  у Львові нині виїжджають у рейс автобуси Мостиського, Самбірського, Дрогобицького та інших напрямків
Із площі перед терміналом Головного залізничного вокзалу у Львові нині виїжджають у рейс автобуси Мостиського, Самбірського, Дрогобицького та інших напрямків

"Ми бачили, що тут ходили якісь пани. Міряли все, на наші магазини тикали пальцями. Але з нами ніхто розмови не вів. Певно, в останній момент прийдуть, скажуть забратися звідси, і по всьому. Чиновникам головне перед вищим керівництвом вислужитися, хто там про людей думає", — каже львів'янка 43-річна Ірина Брунець, директор сувенірної крамниці "Юріс".

Вона знаходиться у сірій будівлі із вивіскою "Гастроном" на вул. Чернівецькій біля Головного залізничного вокзалу. Вулиця тягнеться на півкілометра. Капітальний ремонт на ній не робили більше як 30 років. У 1980-х по обидва боки почали зводити магазини та кафе для туристів. Відтоді їх також ніхто не облагороджував.

Минулого тижня вокзал відвідали міський голова Львова Андрій Садовий, губернатор Михайло Цимбалюк та головний львівський залізничник Богдан Піх. Вирішили реконструювати територію біля нього до Євро-2012. Усі малі будівлі знесуть.

— А що, місце тут хороше. Пасажири перед посадкою на поїзд конче заходять щось купити. Є непоганий виторг, — додає продавщиця "Юрісу" Марія Дущинська, 54 роки. — Побудують собі наші пани тут торгові центри і поділять між собою територію. Своїх людей наберуть на роботу і гребтимуть касу, а ми підемо із торбами.

— Я не проти, аби наш бар знесли і красиве кафе побудували, — каже 41-річна Людмила, бармен кафе "На вокзалі" у переобладнаному вагоні потяга. Всередині накурено, за обдертими столиками сидять шестеро чоловіків у брудних куртках. — У мене он, — киває на них, — одні охоронці з вокзалу та алкоголіки зависають. Туристи не заходять взагалі. Як збудують нове приміщення, йшла би працювати туди з радістю, тільки брали би.

У залі очікування вокзалу сидять 30-річні Галина та Віктор Дроздови із Луганська. Подружжя тиждень гостювало у львівських друзів.

— Стільки приємних вражень про Львів, і стільки негативу в кінці, — каже російською Віктор. — Приїхали до приміського маршруткою. Звідти по тій перекошеній бруківці з вибоїнами багаж везли. Коліщатка аж повідлітали. Сам мало ногу не вивернув.

— Два бомжі нужду під бетонним парканом справляли, — додає Галина. — Сморід кругом, захаращене все. Конче щось міняти треба. У нас теж вокзал не бомбовий. Але ж ми і на Євро не претендуємо.

Чиновники розробляють проект реконструкції території біля вокзалу. Роботи мають розпочатися навесні.

— Десь за місяць-півтора можна буде побачити, як все виглядатиме і скільки воно коштуватиме, — говорить 56-річний Юрій Криворучко, головний архітектор Львова. — Грандіозні зміни вокзалу будуть до 2022 року. А до чемпіонату зробимо тільки косметичний ремонт. Замінимо покриття вулиці, заберемо бетонні паркани, поставимо прозорі металеві. Приберемо усі незаконні добудови-курники, які там повиростали і псують інтер'єр. Спорудимо смугу скляних магазинів. Власникам магазинчиків, які мають угоду оренди, запропонуємо у них місце. Винесемо за межі вокзалу автостанцію. Зараз звідти відправляються до 500 автобусів на день. Залишимо найосновніші напрямки. Облаштуємо цивілізовану парковку для 250 автомобілів. Засіємо газони.

Зараз ви читаєте новину «Біля вокзалу збудують смугу скляних магазинів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути