четвер, 24 квітня 2008 07:06

Образи на стаціях підсвітили лампочками

Першу Хресну дорогу у візантійському стилі освятили на Вербну неділю в Тернополі.  14 стацій спорудили на подвір"ї церкви Василія Великого на вулиці Новий Світ.

— На Тернопільщині є дві Хресні дороги. Вони побудовані у відпустових місцях —  Зарваниці й Острові. Але виконані в західній манері. Там Ісус реалістичний. Наш образ більш філософський, абстрактний, — розповідає настоятель храму отець Степан Левчик, 37 років. — Ми адаптували західний звичай молитися на Хресній дорозі до традицій нашої церкви. Тому ікони намальовані у візантійському стилі.

Каплички на усі стації зробив Богдан Завітій, директор будівельної фірми "Явір". Художник Володимир Купецький малював образи на блясі олійними фарбами. Кожна ікона підсвічується галогеновою лампочкою.

— Стацію "Розп"яття Ісуса" встановили  восени. Хотіли побачити, як образ перестоїть зиму. Після того почали ставити решту. Кажуть, вони мають витримати щонайменше 20–25 років, — продовжує священик. — Починати будівництво було тяжко. Під кожну стацію потрібно було викопати яму завглибшки півметра. Два місяці ходив у військову частину неподалік, щоб виділили солдатів. Коли там відмовили — дав оголошення після відправи, й парафіяни самі зголосилися.

Зараз ви читаєте новину «Образи на стаціях підсвітили лампочками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути