четвер, 03 червня 2010 19:03

Обладунок рицаря важить 20 кілограмів і коштує 500 доларів

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
   Учасники військово-історичного клубу ”Чорна Галич” під час рицарського бою на фестивалі ”Львів стародавній”. Усього у боях взяли участь більше, як 70 членів клубів історичної реконструкції з України та Білорусі
Учасники військово-історичного клубу ”Чорна Галич” під час рицарського бою на фестивалі ”Львів стародавній”. Усього у боях взяли участь більше, як 70 членів клубів історичної реконструкції з України та Білорусі

Фестиваль "Львів стародавній" пройшов минулими вихідними у львівському музеї народної архітектури та побуту "Шевченківський гай". Організатори намагалися відтворити дух середньовіччя — часу найбільшого розквіту Львова. У рамках дійства відбувалися рицарські турніри, майстер-класи стародавніх танців, частування тогочасними стравами.

На околиці музею учасники влаштували табір. Розставили шатра. П"ятеро чоловіків у середньовічних костюмах сидять за дерев"яним столом. На ньому — глиняний посуд і металевий кубок, поряд картонна упаковка вина "Шабо" і пачки з-під "Мівіни".

— Учора організатори зробили для нас бенкет, — хвалиться Ярема Іванців, 21 рік. — Страви, звісно, не середньовічні. У ті часи їли переважно каші та м"ясо. Не було картоплі, помідорів, кукурудзи.

На шиї в Яреми — шматок кістки.

— Це кіготь ведмедя. Друзі з Нової Каховки подарували, — говорить. — А мій костюм — це заможній міщанин. Маю ще рицарський обладунок. Не вчуся, не працюю ніде. Доки молодий — їжджу, б"юся.

22-річний Олег Кобизький щойно прийшов із лицарських боїв. Скидає масивну металеву кольчугу, витирає з обличчя піт.

— Важить за 20 кілограм, — пояснює. — Це все імітація обладунків, знайдених при розкопках. Справжня кольчуга коштуватиме не менше 500 доларів. За рік беру участь у чотирьох турнірах. Серйозних травм не мав. Це все від суперника залежить. Я, наприклад, сильно ніколи не вдарю, більше щитом працюю. А один мій одноклубник місяць тому в Хотині так стукнув поляка, що той 5 хвилин не міг піднятися.

— Покупаем индульгенции! — на головній галявині 37-річний Володимир із Мінська збирає людей. Одягнений у костюм середньовічного монаха — сірий балахон, підперезаний мотузкою. Продає по 25 грн папірці з латинським написом, закріплені восковою печаткою.

— Це індульгенції, які в ХІІІ столітті продавали охочим відпустити гріхи, — пояснює. — Виготовлені на папері, який не боїться вологи. І головне — відновлено печатку Папи Римського Івана ХІІІ.  У нас ціна чисто символічна. Але львів"яни купують неохоче. Мовляв, безгрішні. Якщо і беруть, то кажуть, що на подарунок друзям.

Фестиваль закінчується концертом сучасних гуртів, що грають музику, схожу на середньовічну.

Зараз ви читаєте новину «Обладунок рицаря важить 20 кілограмів і коштує 500 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути