Ексклюзиви
четвер, 11 лютого 2010 16:56

Незрячі слухають книги в аудіобібліотеці

Комп"ютеризовану бібліотеку для незрячих відкрили в Івано-Франківську на вул. Слави Стецько, 4. Тут можна прослухати понад 1050 записів книжок на дисках.

— Створити таку бібліотеку ми змогли завдяки програмі "Світ без обмежень". Міжнародні організації надали грант у розмірі 100 тисяч гривень, — каже керівник обласної організації товариства сліпих 53-річна Оксана Логвин. — Ми купили комп"ютери, ліцензійне програмне забезпечення, диски з озвученою відомими артистами літературою. Придбали MP3-плеєри для прослуховування аудіокниг, підключилися до Інтернету та полагодили приміщення.

Працювати в бібліотеці сліпі зможуть за допомогою спеціальної програми NVDA. Вона дозволяє прослуховувати інформацію на моніторі. Людина просто натискає на клавішу "вверх" або "вниз" і чує, що вона вибирає із каталогу. Усі розділи на екрані комп"ютера розставлені за алфавітом. Щоправда, більшість з електронних книжок озвучені російською мовою.

— Зараз організовуємо для колег курси, де би вони могли навчитися користуватися Інтернетом, — каже незрячий інструктор 28-річний Андрій Нечитайло.

В Івано-Франківському товаристві сліпих — 340 інвалідів по зору, 104 із них не бачать повністю.

Аудіобібліотека для незрячих уже 2,5 року діє у Львові.

Зараз ви читаєте новину «Незрячі слухають книги в аудіобібліотеці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути