Ексклюзиви
пʼятниця, 22 червня 2007 07:02

Найстаршому ботанічному саду України виповнилося 200 років

Автор: Фото: Олеся КРАВЧУК
  Заступник директора Кременецького ботанічного саду Антоніна Ліснійчук (у центрі) розповідає відвідувачам про альпійську гірку, на якій ростуть невибагливі рослини
Заступник директора Кременецького ботанічного саду Антоніна Ліснійчук (у центрі) розповідає відвідувачам про альпійську гірку, на якій ростуть невибагливі рослини

У Кременці Тернопільської області відзначають 200-річчя з дня заснування ботанічного саду.

— Одну з найстаріших у Європі пальму Лівістона ми передали до Київського ботанічного саду. Їй 240 років, хоч у природних умовах вона більше сотні років не росте, — каже заступник директора з наукової роботи Кременецького ботсаду Антоніна Ліснійчук, 41 рік. — А у нас як почала цвісти з 1979 року, так і квітне під Новий рік.

У 1832-му частину ботанічного саду Кременецького ліцею перенесли у Київ. На його базі створили теперішній ботсад імені професора Фоміна. Цього року до ювілею відкрили пам"ятники двом його засновникам.

— Пам"ятник австрійцеві Віллібальду Бессеру з вапняку зробив скульптор з Івано-Франківщини Микола Король, — розповідає пані Антоніна. — А ще ми замовили пам"ятний знак ірландцеві Діонісію Мак-Клеру. Він відкрив у нашому саду "азалію понтійську". Рослина трохи схожа на лілію. Гроші на створення пам"ятної плити дав ірландець Нейл Дермо — близько семи тисяч гривень.

Кременецький ботанічний сад перебуває на утриманні Міністерства охорони навколишнього середовища. Об"єктом природничо-заповідного фонду загальнодержавного значення його оголосили 17 років тому.

— У міністерстві на нас заклали 1,3 мільйона гривень, але їх поки що в нас немає, — бідкається Ліснійчук. — Ці гроші передбачені на загорожу саду, створення доріг, спеціальних садів, проведення міжнародної наукової конференції. Погано, що сад не огороджений. Тут часто влаштовують пікніки, люди смітять. І якщо ми, наприклад, висаджуємо щось гарне, що приваблює зір, за деякий час воно зникає.

На 200 га саду росте безліч рослин, зокрема 11 видів червонокнижних, рідкісних. Вражає квітковий годинник. У кожному з його 12 секторів посіяли квіти, які цвітуть саме в ту пору доби, на яку вказує стрілка. Найстаріші рослини в саду — буки, ясени, клени, явори, модрини. Вони — ровесники ботсаду. Тиждень тому, під час буревію, зламався один бук.

Найцікавішим деревом у саду називають бук пурпуролистий. Його листочки мають темно-коричневий колір. Прогулюючись біля дерева, відчуваєш легкий запах сандалу.

— Ми обмінюємося насінням з іншими ботанічними садами. Нам надсилають зерна з Австрії, Швейцарії, Італії, — каже Антоніна Ліснійчук. — У ботанічному саду є п"ять наукових відділів, кожен  займається окремим видом рослин. Екскурсії проводимо за п"ятьма екологічними маршрутами завдовжки 25 кілометрів. Квиток для дорослого коштує гривню, для дитини — 50 копійок. У заповідну зону, де зібрані рідкісні рослини, відвідувачів не пускаємо.

Зараз ви читаєте новину «Найстаршому ботанічному саду України виповнилося 200 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути