Ексклюзиви
середа, 25 липня 2007 07:00

На вікні у Єдинаків з"явився образ Богородиці

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Оксана Єдинак та її син Йосип стоять біля вікна хати в Мишлятичах Мостиського району Львівської області, з якого 13 років тому випали дві доньки-близнючки. У квітні на одній із шибок з’явилося зображення Богородиці
Оксана Єдинак та її син Йосип стоять біля вікна хати в Мишлятичах Мостиського району Львівської області, з якого 13 років тому випали дві доньки-близнючки. У квітні на одній із шибок з’явилося зображення Богородиці

Оксана і Петро Єдинаки біля своєї хати в селі Мишлятичі Мостиського району Львівської області будують капличку. У ній поряд із образами зберігатиметься незвичайне скло. Якщо уважно придивитися, на ньому видно зображення Богородиці та двох янголів.

— Тоді якраз свиня поросилася, — згадує 83-річна Марія Єдинак, свекруха Оксани. — Я виходжу зі стайні, дивлюся — у вікні яскраве світло сяє — аж в очі разить. Подумала, що в хаті пожежа. Як закричу до сина: "Петре, щось горить!". Потім світло зникло, з"явилася постать Божої Матері.

Це сталося у вівторок перед Великоднем. Кілька днів Єдинаки нікому не зізнавалися. А в ніч на великодній понеділок Петру ві сні явилася Діва Марія і промовила: "Чого ти криєш, чому нікому не скажеш?". Сон повторився наступної ночі. Тоді родина розповіла про диво сусідам. За кілька днів звістка облетіла всі навколишні села. З нагоди дива священики сорок днів справляли молебень.

На дорозі перед хатою Єдинаків шестеро чоловіків кладуть фундамент. Після з"явлення Богородиці родина вирішила побудувати тут капличку. Освятити її планують у вересні.

— Мама обід майстрам готує, зараз її покличу, — вигукує білявий хлопчина й біжить до хати. Це 10-річний син Єдинаків Йосип.

Оксана у синьому халаті і коричневій хустині веде на подвір"я. Показує вікно на ґанку, де одна шибка обрамлена вінком зі штучних квітів. Якщо уважно придивитися всередину, видно людську постать, повернену боком.

Ворожка вилила розтоплений віск на тарілку з водою

— Я зображення у кольорі бачу, — каже 39-річна Оксана Єдинак. — Обличчя Матері Божої звичайного тону, а фелон переливається блакитним і салатовим. А наш Йосип бачить іще двох ангелят по боках. Ми сина на честь Петрового батька назвали. Він 33 роки в церкві дякував. І Петро мій дуже побожний, церковний комітет очолює.

Тринадцять років тому з вікна, на якому тепер з"явилося зображення, з триметрової висоти випали 3-річні доньки-близнята Єдинаків. Діти впали на металеві борони.

— Ми зі свекрухою якраз у літній кухні закрутки робили. Раптом почули дитячий крик. Коли вибігли на подвір"я, ледь не помліли з перестраху. Думали, дочки вже неживі. А обійшлося подряпинами на руках!

Через пережитий шок Марія й Анна здригалися вночі, плакали. Сусіди порадили Оксані їхати до жінки, яка відганяє страх.

— Ворожка вилила розтоплений віск на тарілку з водою і сказала: "Я бачу, що Матір Божа підстелила дівчаткам білу подушку. Не хвилюйся за дітей, вони під її покровом", — розповідає Оксана. — Певно, та жінка правду казала. Двійнята ж мої 8 січня на світ з"явилися — якраз на свято Марії. Народилися дуже кволими — Марія вагою 1600, а Анна — 1800 грамів. А тепер вищі за мене повиростали, цього року десятий клас закінчили.

Оксана запрошує до хати. У вітальні ставить на стіл тарілки з ковбасою, хлібцем і печивом. Розповідає, що крім доньок і сина Йосипа має ще сина Івана. Він навчається у Самбірському статистичному технікумі.

— Тяжко чотирьом раду дати, — зітхає жінка. — Іван в Самборі квартиру винаймає, 110 гривень щомісяця платить. А ще треба грошей на дорогу, прожиття. Дівчата он підростають, через рік і їх мусимо кудись влаштувати.

Оксана працює на фермі дояркою, Петро безробітний. Родина виживає з поля й заробітку господарки. Тримають три свиноматки, кнура, троє коней, корову. На чотирьох гектарах садять картоплю, буряк, сіють пшеницю.

— Раніше кликали людей обробляти землю, — розповідає. — А цього року не мали грошей заплатити їм, і все самі робили. Зранку йшли в поле з мотиками, потім приходили додому, швидко готували обід, і знову в поле — до пізнього вечора. А я ще й на ферму бігала — разом із трьома жінками обходимо шістдесят корів. Раніше нам по 120 гривень платили, а цього місяця чотириста дали.

Оксана і Петро народилися й виросли в Мишлятичах. Жили на одній вулиці.

— Ми разом бавилися, корови пасли, — усміхається Оксана. — А коли повиростали, стали зустрічатися. Якось Петро мені каже: "Доки так ходити будемо? Давай женитися!". Я погодилася. Уже двадцять років у невістках.

1966, 13 червня — Оксана Єдинак народилася в селі Мишлятичі Мостиського району Львівської області у родині доярки і колгоспника
1984 — працювала на заводі "Електрон" у Мостиськах
1987 — вийшла заміж за тракториста Петра
1989 — народився син Іван
1991 — народилися доньки-близнята Анна і Марія
1994 — доньки випали з вікна й залишилися живими
1996 — народився син Йосип
2007, 3 квітня — на вікні з"явилося зображення Богородиці

Зараз ви читаєте новину «На вікні у Єдинаків з"явився образ Богородиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути