Ексклюзиви
понеділок, 23 травня 2011 03:15

На сайті хороших компаній є вільний доступ до вакансій

Львівська філія компанії "Ворк енд тревел стюдент адвенче" допомагає студентам поїхати на заробітки до Америки. Консультант фірми Наталія Синиця, 25 років, розповідає про умови працевлаштування.

— Здебільшого на заробітки за кордон їдуть студенти старших курсів, 20–22 років. Найчастіше з гуманітарних факультетів: міжнародні відносини, ін'яз, філологи. Цього року Державний департамент Сполучених Штатів Америки дозволив брати участь у програмі "Працюй і подорожуй" заочникам. Потрібно надати довідку з навчального закладу та копію залікової книжки.

Коли найкраще планувати подорож?

— Наприкінці вересня — на початку жовтня варто почати збирати документи, реєструватися в програмі та вибирати вакансії на літо. Щодня з'являються близько 10 пропозицій від американських роботодавців. Студенти відсилають їм анкету, проходять співбесіду по скайпу та підписують договір. Вакансії різноманітні — від рятувальника на пляжі до продавця сувенірів, прибиральників, касирів. Українські студенти їздять найчастіше у Нью-Йорк, Вашингтон та їхні околиці, східне узбережжя й Аляску. На Алясці найбільше платять. Але там на молодь чекає найнеприємніша робота — обробка та фасування риби.

Знання англійської обов'язкове?

— Бажане. На жаль, наші студенти погано нею володіють. Це не дає їм можливості влаштуватися на хороші вакансії — касиром чи в казино, де потрібно спілкуватися з людьми.

Скільки коштують послуги вашої фірми?

— Тисячу доларів. У це входить пошук роботодавця, підтримка на території США, необхідні документи, допомога у пошуку житла, медична страховка. Авіапереліт, вартість візи та консульський збір обійдеться приблизно теж у 1000 доларів.

Чи багато можна заробити?

— За три місяці — від 3500 доларів. Якщо працюють на двох роботах та заощаджують, удвічі більше. Проте мало студентів привозять гроші додому. Розраховуються з боргами, а решту витрачають на подорожі по штатах, купують технічні новинки — там все вдвічі дешевше.

Які ризики?

— Можна натрапити на недобросовісну компанію з працевлаштування. Студенту запропонують роботу, він отримає візу, оплатить послуги, а коли приїде у США, виявиться, що його ніхто там не чекає. Такі випадки не поодинокі. Але, на щастя, студенти, які потрапили на шахраїв, давали собі раду. Самі шукали роботу і працювали усі три місяці.

Коли звертаєтеся до фірми-посередника, обов'язково з'ясуйте, чи має вона ліцензію. Це можна перевірити на сайті Міністерства соціальної політики. У компанії повинен бути офіційний сайт, філії в українських містах, досвід роботи не менше п'яти років. На сайті хороших компаній зазвичай є вільний доступ до вакансій в США, їх можна переглянути навіть незареєстрованим у програмі студентам. Чеки та договори слід зберігати, адже якщо в американському консульстві відмовлять у візі, більшу частину затрачених коштів компанія повинна повернути.

Інші ризики такі самі, як і при туристичній подорожі. Можуть пограбувати, вкрасти документи. Якщо людина опинилася за кордоном у скрутній ситуації, потрібно звертатися за допомогою до посольства України або принаймні до громадських організацій, які там працюють і надають допомогу мігрантам.

Зараз ви читаєте новину «На сайті хороших компаній є вільний доступ до вакансій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути