За два місяці у Львові з продажу не вилучили жодного кілограма ранніх огірків, капусти чи помідорів. У міському управлінні ветеринарної медицини, яке контролює якість овочів та фруктів на ринках і у великих магазинах, цю тенденцію пов"язують із подорожчанням мінеральних добрив.
— Добрива дорогі — ними ніхто не зловживає. А нітрати мають бути в кожному овочі — головне, щоб в допустимих нормах, — каже начальник міського управління ветмедицини Володимир Горчин, 48 років. — Із весни перевищення норми нітратів ми ще не зустрічали.
Робочий день на оптовому ринку "Шувар" починається з шостої ранку. В ящиках овочі, черешня та зелень. Покупці прицінюються, вибирають, де дешевше. Біля вантажівки з цвітною капустою 45-річного Михайла Данканича із Закарпаття вишиковується черга.
— Нітратів багато в капусті? — запитую у продавця. Жінки завмирають із капустинами в руках. — Маєте висновок експертизи?
Данканич витягає з кишені на грудях пачку документів. Перебирає та показує експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. У спеціальних графах — вміст нітратів та термін реалізації.
— Усе в нормі, я вже сьомий рік свої овочі привожу, і ще жодного разу нічого не завернули, — каже Данканич. — Якщо ви думаєте, що ми підживлюємо городину, щоб краще росла, то це не так. Тепер мінеральні добрива дорогі, удобрюємо гноєм, а не хімією.
Підвищений вміст нітратів у овочах та фруктах за зовнішніми ознаками не виявити. Потрібні аналізи. Перевірку проводять на всіх ринках міста. Лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи N22 ринку "Шувар" працює цілодобово.
Щоб перевірити до 5 кілограмів овочів, треба заплатити 53 копійки
— Машини до нас заїжджають і після дванадцятої ночі, продавці займають місця, приносять товар на аналіз, — розповідає завідувач лабораторії Анатолій Карпук, 43 роки. — Із Закарпаття везуть капусту, черешню, полуницю, з Івано-Франківщини — помідори, з Тернопільської області — огірки та помідори.
Лікар лабораторії 33-річний Святослав Германович готується перевіряти вміст нітратів у помідорах. Сік витискає соковижималкою, переливає до мірної склянки. Усередину опускає трубку електронного нітратоміра. На табло висвітлюється цифра 35.
— У помідорі 35 міліграмів нітратів на один кілограм, а норма для помідорів — 300, — пояснює Германович. — Усе в порядку. Давайте ще ваші огірки перевіримо, але іншим приладом — портативним.
Нітрат-тестер нагадує телефонну слухавку. На ній табло та кнопки з позначками — малюнками огірка, помідора, капусти, баштанних. Лікар натискає кнопку, біля якої намальовано огірок. Германович вираховує за спеціальною формулою, скільки там нітратів на кілограм.
— Вийшло 34 міліграми на кілограм, а норма для огірків — від 150 до 400, так що можете спокійно їсти, — додає Святослав.
Лікарі радять робити закупи на ринках та в супермаркетах.
— За овочі, продані на ринку, відповідальність несуть продавець та ветеринарна служба, — розповідає лікар із гігієни харчування Львівської міської СЕС Світлана Косякова, 52 роки. — Ми здійснюємо санітарний нагляд вибірково. Цього року ще не мали жодного випадку з перевищенням норми нітратів.
За словами Карпука, раніше перевищення норми нітратів найчастіше зустрічалося в баштанних — кавунах та динях.
— Ми не дозволяємо торгувати такими овочами на базарі, але й не маємо права конфіскувати продукцію, — пояснює Карпук. — Продавці реалізовували її там, де не вимагали документів.
Зайти до лабораторії на ринку й перевірити куплені овочі чи фрукти може кожен покупець. Щоб перевірити до 5 кг овочів, треба заплатити 53 коп., 100 кг — 2,98 грн, понад 1 т — 7,2 грн.
Найбільше нітратів буває в капусті
Нітрати — одне з найважливіших джерел азоту для рослин. Однак людина може отруїтися, коли в організм потрапляє завелика їх кількість. Перші симптоми — слабість, прискорений пульс, запаморочення, застерігає лікар із відділу гігієни харчування санстанції Львова Світлана Косякова.
На нітрати багаті частини рослин, які ближчі до кореня. Найбільше їх у капусті.
— В самому качані найбільше нітратів, — каже Анатолій Карпук, завідувач ветсанлабораторії на ринку "Шувар" у Львові. — У моркві — в серцевині, у кабачках — у шкірці. У перцях та огірках — у шкірці й черешковій частині, в капусті — у верхніх листках, прожилках й качані, в редисці — у хвостику.
Після переробки овочів кількість нітратів зменшується. При тривалому, протягом двох годин вимочуванні у воді листя петрушки, кропу та салату вимивається 15–20% нітратів. Щоби знизити на 25–30% їх уміст у картоплі, моркві, столовому бурякові, капусті, достатньо годину потримати овочі у воді. Під час варіння картопля втрачає до 80% нітратів, морква й капуста — до 70%, буряк — до 40 %.
Коментарі
1