вівторок, 19 лютого 2008 07:02

На Львівщині залягає близько 44 мільйонів тонн нафти

Автор: фото: Дмитро ГАМАШ
  У Бориславі цілодобово качають нафту навіть на території міського парку
У Бориславі цілодобово качають нафту навіть на території міського парку

Найвища, 880-метрова, свердловина Львівської області "Верхньомасловецька" N30, що неподалік селища Східниця Дрогобицького району, дає перші кубометри нафти.

— Верхньомасловецьке родовище відкрили 2002 року, — розповідає Любомир Михалевич, 57 років, начальник геологічного відділу Нафтогазовидобувного управління "Бориславнафтогаз". — Воно унікальне, бо з такої висоти над рівнем моря дісталися покладів нафти на невеликій глибині.

1,5-кілометрову свердловину N30 пробурили наприкінці 2007-го. Із неї отримали запланований дебет нафти. Підготовлену сировину постачають трубопроводом на нафтопереробний комплекс "Галичина" в Дрогобичі.

Свердловина розташована за 6 км від Східниці. Дістатися сюди можна лише вантажівкою.

— Там суворі погодні умови, — каже Любомир Михалевич. — У грудні від налипання мокрого снігу та обмерзання дротів на кілька годин припинилося електропостачання верстатів-гойдалок, що підкачують нафту. В ній великий вміст парафіну — близько шести відсотків і мало сірки — до 0,5. Через це нашу нафту вважають найкращою для виробництва мастил.

Нафту в Бориславі видобувають із середини ХІХ ст. Перспективні нафтогазоносні горизонти пролягають на глибині понад 5 км на Дережицькій, Прираточинській, Довголуцькій, Соколовецькій, Яцьківській, Добромиль-Стрільбицькій, Скелівській, Семигинівській ділянках. Із 13 родовищ щороку отримують близько 100 тис. т нафти і 30 млн кубометрів нафтового газу — майже 4% національного видобутку.

Наприкінці минулого року новий уряд планував збільшити рентні платежі за видобуток тонни нафти із 1090 грн до 2 тис. грн із урахуванням коригуючого коефіцієнта. Однак Мінфін відмовився від таких планів.

— Це призвело би до занепаду нафтовидобувної промисловості, — зазначає начальник управління Ігор Михайлишин, 45 років. — Держава й так забирає левову частку грошей у підприємства. Нові ставки зменшили б обсяг капіталовкладень у геологорозвідку, буріння, оновлення та модернізацію основних фондів. Це вплинуло б на рівень видобутку нафти і скоротило б робочі місця.

На видобутку сировини, переробці нафтового газу зайняті майже 1,5 тис. працівників "Бориславнафтогазу".

Бурові роботи та облаштування свердловини обходиться в кілька мільйонів гривень.

— У радянський період із 10 розвідувальних свердловин лише три-чотири ставали експлуатаційними, — розповідає Михалевич. — Геологія — це ж така наука, в якій дуже велика складова прогнозу, гіпотези. Саме буріння триває від кількох місяців до року. Зате процедура землевідводу для будівництва розвідувально-пошукових свердловин затягується на роки, доки отримаємо погодження органів влади на всіх рівнях — від місцевого до обласного.

Свердловина "Ойл-сіті" горіла три тижні

Бориславське нафтогазоконденсатоозокеритове родовище — одне з найбільших, найстаріших і найвідоміших родовищ Європи. Максимальний видобуток нафти в ньому зафіксований 1909 року — майже 2 млн т. Найпродуктивнішою свердловиною Прикарпаття вважають "Ойл-Cіті". 1908 року при бурінні ударним методом із глибини 1016 м цієї свердловини фонтаном щодоби виходило 3000 т нафти і 900 тис. кубометрів газу. Від блискавки свердловина зайнялася, пожежа тривала три тижні.
— Власники називали свердловини іменами своїх коханих, — каже Любомир Михалевич, начальник геологічного відділу Нафтогазовидобувного управління "Бориславнафтогаз". — Свого часу були навіть свердловини "Пілсудський", "Сталін", "Гітлер". 1947 року запровадили нумерацію.
У надрах Львівської області ресурси нафти становлять майже 44 млн т — половину з видобутого.
Нафтогазовидобувне управління "Бориславнафтогаз" є структурною одиницею товариства "Укрнафта".

Зараз ви читаєте новину «На Львівщині залягає близько 44 мільйонів тонн нафти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути