четвер, 12 травня 2011 18:31

Можна заразитися кишковими інфекціями

На території Львова та його околицях — у селищі Брюховичі та місті Винники — є 10 природних джерел. Двічі на рік проби води відбирає для аналізу міська санітарно-епідеміологічна станція.

— Востаннє перевіряли в квітні, — розповідає завідувач відділення комунальної гігієни Львівської санепідемстанції Мирослава Лесюк, 66 років. — Ситуація невтішна, якість води в джерелах щороку гіршає. Особливо навесні та восени, коли є стічні води. Якщо люди вживають воду із джерела, що не відповідає жодним санітарним нормам, можуть заразитися кишковими інфекціями.

Найближче до центру Львова розміщені джерела на вул. Замковій та в Стрийському парку.

— У парку вони у задовільному санітарному стані, якість води за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками відповідає нормам, — каже Мирослава Лесюк. — А от вода в дуже популярному джерелі на вулиці Замковій має надмірний вміст нітратів, свинцю, перевищує загальний рівень жорсткості. У парку Залізні води та на вулиці Тернопільській джерельну воду взагалі заборонено пити. Про це інформують і відповідні таблички біля джерел, які часто люди ламають. Джерельну воду з парку Погулянка вживати можна. Але треба її кип'ятити, бо перевищені мікробіологічні показники.

Три джерела у Винниках на вул. Шевченка, Лермонтова та Незалежності мають незначне перевищення вмісту нітратів та жорсткості. Вода придатна для пиття.

— За багаторічними спостереженнями фахівців, якість води стабільна й хороша лише у джерелах на вулиці Львівській, 2, при в'їзді в селище Брюховичі. Місця набирання облаштовані, територія заасфальтована, — продовжує Мирослава Лесюк.

Людям, які вживають воду з перевірених джерел, фахівець радить використовувати додаткову очистку — фільтри з відповідними насадками. Змінювати їх потрібно раз на місяць.

Зараз ви читаєте новину «Можна заразитися кишковими інфекціями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути