середа, 04 липня 2007 07:08

Монахам погрожують в"язницею

Закарпатські археологи звинувачують ченців православного монастиря у самовільних розкопках на території обителі-пам"ятки Х–ХІІІ ст. у селі Грушово Тячівського району.

Монахи будують новий монастир і шукають залишки старого. Запевняють, що пошукові роботи благословив Синод Української православної церкви Московського патріархату, а всі знахідки ретельно зберігають для досліджень науковців.

— Ми попередили ченців, щоби вони негайно припинили розкопки й засипали землею шурфи, — каже директор Закарпатської філії археологічної служби України Олександр Бандровський, 48 років. — Із археологічними знахідками треба поводитися належним чином: класти їх у пакети, виготовлені зі спеціального матеріалу, й відразу відправляти до лабораторії. Настоятелеві монастиря вручили відповідний припис, але ченці ігнорують його. Ми звернулися у прокуратуру. Кримінальна відповідальність за самовільні археологічні розкопки передбачає позбавлення волі на термін до восьми років.

Археологи шукають гроші на проведення наукових розкопок. Обласне управління культури обіцяє виділити 20 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Монахам погрожують в"язницею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути