субота, 12 квітня 2008 07:04

Микола Джуманчук виробляє газ із коров"ячого гною

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Сільський винахідник Микола Джуманчук у майстерні з онукою Марічкою
Сільський винахідник Микола Джуманчук у майстерні з онукою Марічкою

Тринадцять років Микола Джуманчук із села Ковалівка Коломийського району Івано-Франківщини економить на природному газі. Господар опалює хату коров"ячим гноєм.

— Гріхом було мати стільки колгоспів, ферм, коли під боком живе тепло стояло, і використовувати природний газ, — розповідає Микола Джуманчук, 69 років. — Якщо ти живеш в селі, опалювати хату безплатно просто — варто лише захотіти.

Чоловік став одним із перших в Україні серед тих, хто виготовив безперервно діючу біогазову установку. Джуманчук почав працювати над проектом 1995 року. Інженерної освіти не мав. Був економістом відділу промислових товарів місцевого заводу, головою сільради.

— Читав багато книжок, дивився передачі науковців. Вони говорили, що рано чи пізно, газ буде дорогий і треба економити. От і сотворив свою установку, — каже винахідник.

Біля стайні господар викопав квадратну яму, завдовжки й заввишки по 2, 5 м. Залив бетоном. Верх зробив конусоподібним, в основу прикріпив редуктор. Це металева конструкція, яка під дією обертань розмішує біомасу в ямі. Для цього Джуманчук до дна ями опустив залізну палицю з наконечниками. Вона закріплена між двома основами, до неї прикручена ручка. Принцип дії нагадує м"ясорубку.

— Щоранку і щовечора роблю по 40 обертів, аби маса не застоялася, бо газу не буде, — продовжує Микола.

Від резервуару до стайні прокладена труба. Через неї стікає біомаса. Запаху на подвір"ї не чути. Адже маса щільно закрита під бетонним ковпаком. Щоправда, є ще один резервуар, який чоловік прибудував до ями. Якщо дома нікого немає, а маси забагато, вона зберігатиметься в резервуарі. Звідси господар відходи вивозить на город. Це — добриво. Аби газ із гною утворювався швидше, майстер біля бетонних стін облаштував батареї. Вони нагріваються за допомогою електричного струму, який утворюється на повітряному генераторі. Умілець змайстрував його на подвір"ї.

— Планую на свою біоустановку вмонтувати сонячні батареї.  Від них маса швидше нагріватиметься, — розповідає Джуманчук.

Газ від нагрітої біомаси потрапляє до компресора. Від нього до ями проведені трубки. За допомогою компресора господар "набиває" газ у балони.

— Оскільки спеціальних труб до хати ще не провів, балони з газом прикріпляю до котла чи плити і таким чином нагріваю приміщення, — додає господар.

До хати Миколи Джуманчука природний газ провели 2002 року. Із біогазовою установкою чоловік щороку економить понад 1500 грн — майже половину витрат. Узимку мав би платити по 380 грн щомісяця — 180 економить, улітку — по 50 грн.

— То не чоловік, то якесь диво на подвір"ї, — хвалиться дружина Миколи Катерина Джуманчук, 64 роки. — Деколи з ним сварюся, бо за селом є смітник, куди люди викидають непотрібні речі. А він якихось деталей назбирає і несе додому. Нащо, кажу, тобі те дрантя? А він: "На господарстві знадобиться".

Нещодавно Микола Джуманчук змайстрував зі старого мотора млин, на якому можна перетирати качани кукурудзи. А із пральної машини, колишніх "полотерів" та кількох залізних заточених наконечників виготовив домашню косарку для газонів. Нині працює над сонячними батареями.

Зараз ви читаєте новину «Микола Джуманчук виробляє газ із коров"ячого гною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути