Ексклюзиви
четвер, 30 вересня 2010 17:10

Мерія шукає апарат для змивання графіті

Автор: малюнок: Андрій ЯНОВИЧ
  Тернополянка Наталя Оплета показує написи графітників на своєму будинку на вулиці Шухевича. Малюнки на плитці пробувала зчищати жорсткою щіткою, однак сліди залишилися
Тернополянка Наталя Оплета показує написи графітників на своєму будинку на вулиці Шухевича. Малюнки на плитці пробувала зчищати жорсткою щіткою, однак сліди залишилися

"Ті графітчики — як пси. Мітять територію. Коли один поставив мітку, інші на тому самому місці свою ставлять, — каже тернополянка Наталя Оплета, 38 років. У ніч проти 18 вересня стіни її та сусідніх будинків обписали графітники".

Оплети живуть на розі вул. Шухевича і Паркової в районі Старого парку. Одноповерховий будинок улітку поштукатурили на рожевий колір, низ стін облицювали вишневою гранітною плиткою.

— Коли хата нештукатурена була, її не рухали. По цеглі нецікаво було писати. А як тільки ми її помалювали — зразу маєш тобі, — Наталя показує бічну стіну, що впритул до тротуару. По ній чорною фарбою виведені ієрогліфи. Плитка заляпана білими написами. — Пробували змивати фарбу — не виходить. Знайомі порадили купити автомобільний розчинник, яким смолу відчищають. Може, плитку відмиємо. А стіну треба перемальовувати. Сусід розповідав, що тієї ночі, вже під ранок, бачив двох молодих чоловіків, років по 20. Одягнені були як неформали. Ми написали заяву в міліцію.

Будинки в районі Старого парку графітники обмальовують найчастіше. Страждають також будівлі в центральній частині міста. Мерія обіцяє 1700 грн винагороди тим, хто допоможе спіймати порушників. За нищення фасадів за рік у Тернополі оштрафували 30 осіб. Вони переважно неповнолітні, тому штраф 340–1360 грн платили батьки.

— Найбільша проблема в тому, що написи графітників важко стерти. Ми випробовували вітчизняний піскоструминний апарат, який би мав чистити стіни від написів. Але він себе не виправдав, разом із фарбою знімає і верхній шар штукатурки, — розповідає начальник управління житлово-комунального господарства Тернополя 49-річний Олег Соколовський. — Фірма-виробник обіцяла запропонувати іншу модель. Поки що зіпсовані місця на стінах просто замальовуємо у тон фасаду.

Тернопільський художник і графітник Сергій Василишин, 35 років, не думає, що написи на стінах псують їх вигляд.

— Більшість фасадів і так сірі та обдерті. А якщо обмалювали нову стіну, то я також не вважаю це вандалізмом, — запевняє. — Це вид мистецтва, спосіб самовираження. Карати за таке не варто. Згадайте художників— абстракціоністів початку ХХ століття. Їх також не розуміли. Картини рвали, а з авторів сміялися і проганяли з виставок. Тепер їхні твори за мільйони баксів купують. Може, з часом і це вуличне мистецтво оцінять.

Василишин стін не обмальовує. Каже, коли був підлітком, така течія не була популярною.



30


СТІЛЬКИ гривень коштує замалювати графіті 1 кв. м фасаду балончиком середньої вартості. Відновити "квадрат" пошкодженої стіни буде удесятеро дорожче. У суму входить ціна штукатурки, фарби українського виробника та проведених робіт. Якщо фасад не гладкий, має нерівності, штукатурки знадобиться більше, вартість зросте.



Вуличних художників запрошують на міські свята


Для боротьби з графітниками в центральній частині Львова ввели відеоспостереження та посилили нагляд патрульних. Для малювання вуличним художникам виділили спеціальні майданчики. У Галицькому районі — це стіни у скверах на вул. Вітовського та Коперніка. У Шевченківському — в підземному переході на вул. Хмельницького та стіна на вул. Тунельній.

— Ми просили хлопців відтворювати на стінах мотиви Львова, — каже Олександр Удовенко, 50 років, із Шевченківської райадміністрації. — Та протрималися вони недовго. Почала з"являтися свастика. Доводиться її зафарбовувати.

Міське управління сім"ї, молоді і спорту запрошує графітників долучитися до проведення усіх міських свят. І популяризувати своє мистецтво у цивілізований спосіб.

Зараз ви читаєте новину «Мерія шукає апарат для змивання графіті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути